Antena 3 CNN Life Oameni Povestea extraordinară a celei mai bâtrâne supravieţuitoare a Holocaustului. "Muzica era hrana noastră. Muzica ne-a ţinut în viaţă"

Povestea extraordinară a celei mai bâtrâne supravieţuitoare a Holocaustului. "Muzica era hrana noastră. Muzica ne-a ţinut în viaţă"

Povestea extraordinară a celei mai bâtrâne supravieţuitoare a Holocaustului. "Muzica era hrana noastră. Muzica ne-a ţinut în viaţă"
Sursa foto: Foto: YouTube
28 Sep 2012   •   09:16
Alice Herz-Sommer împlineşte 109 ani în noiembrie. Este cea mai bătrână supravieţuitoare a Holocaustului. Caracteristica ei cea mai importantă nu e însă aceasta, ci percepţia optimistă şi pozitivă asupra vieţii şi a oamenilor din jurul ei.

În 1943, Alice era o pianistă de succes. A fost trimisă în lagărul de concentrare de Theresienstadt. Mama ei fusese trimisă în acelaşi lagăr cu numai câteva luni înainte. Însă cele două nu s-au mai văzut niciodată întrucât, cu foarte puţin timp înainte ca Alice să ajungă în lagăr, mama ei a fost transferată în lagărul morţii de la Treblinka.



Prima comandă pe care Alice a primit-o când a intrat la Theresienstadt a fost să cânte la pian pentru nazişti. Deşi putea să fie plină de ură că naziştii îi cereau să le dea muzica ei dragă, Alice a decis că pianul va fi salvarea ei. Dragostea ei pentru muzică a ţinut-o puternică şi a ajutat-o să supravieţuiască barbarelor condiţii din lagăr.

Alice a scris o carte autobiografică în care le oferă oamenilor câteva lecţii despre supravieţuire şi despre cum să ducă o viaţă fericită.



Acestea sunt sfaturile lui Alice:

1. Permite-ţi să fii supărat, dar nu lăsa supărarea să te copleşească. Foloseşte-ţi talentele pentru a-ţi remodela viaţa.

2. Nu te concentra pe părţile negative ale vieţii şi învaţă ce ai de făcut ca să ieşi din situaţiile dificile.

Alice a reuşit să se menţină pe linia pe plutire pentru că a vrut să-şi salveze fiul de 6 ani, care se afla alături de ea în lagăr. Această misiune i-a dat putere să meargă mai departe.




3. Încearcă să-ţi petreci cât mai mult timp făcând ceea ce-ţi place.

Orchestra în care cânta era ca o familie pentru Alice. Muzicienii împărţeau absolut tot, de la ţigări până la o vorbă bună.


4. Încearcă să găseşti moduri de a-i ajuta pe cei din jurul tău.

Alice trăieşte acum în Marea Britanie. Se plimbă în fiecare dimineaţă şi îşi bucură în continuare apropiaţii cu muzica ce iese din mâinile ei.



5. Apreciază ceea ce ai şi nu-ţi pierde speranţa.

În ciuda atrocităţilor pe care le-a experimentat în lagăr, Alice nu s-a lăsat copleşită de ură. A căutat întotdeuana acele mici locuri în care soarele continua să strălucească. Chiar dacă şi-a pierdut mama într-un mod groaznic, chiar dacă soţul şi fiul ei au murit, ea continuă să găsească lucruri bune în fiecare zi pe care o trăieşte.



 

×
Subiecte în articol: Holocaust
Parteneri
Hidroelectrica crește prețurile la energia electrică, pentru anumiți consumatori
x close