Antena 3 CNN Life Oamenii care vorbesc singuri nu sunt nebuni. Ei fac asta pentru că...

Oamenii care vorbesc singuri nu sunt nebuni. Ei fac asta pentru că...

Oamenii care vorbesc singuri nu sunt nebuni. Ei fac asta pentru că...
Sursa foto: foto: Pixabay.com
11 Sep 2019   •   17:34

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu, urmărit de peste 100.000 de oameni pe reţelele sociale, a explicat pe pagina sa de Facebook ce trebuie să facem în fiecare zi pentru a ne dezvolta ca persoană.

 „22 de lucruri pe care ar trebui să le faci în fiecare zi.

1. Scrie câteva idei pe o hârtie.

Scrie idei de cărţi, de afaceri, de invenţii, orice. Vei fi uimit ce idei bune vei avea, după un timp. Aşterne cinci idei în fiecare zi.

2. Trăieşte totul cu uimire.

Deschide larg ochii şi bucură-te ca un copil de toate lucrurile care se întâmplă în jurul tău. O ploaie, o formă de nor, un zâmbet de copil, un cântec de piţigoi, conectează-te cu ele mereu şi rămâi uimit de minunile lumii.

3. Nu mai amâna la nesfârşit.

Dacă un lucru îţi ia câteva minute să îl faci, nu-l lăsa pe mâine ci fă-l chiar acum! Plăteşte o factură, spală vasele, fă curat, rezolvă ceva la o instituţie, scrie o pagină la cartea ta; când rezolvi lucruri te simţi din ce în ce mai bine.

4. Meditează.

Retrage-te undeva doar tu cu tine şi eliberează-ţi mintea de gânduri inutile. Respiră adânc, vizualizează cum aerul intră prin toate căile respiratorii, ţine-l în plămâni câteva secunde bune şi apoi eliberează-l în expir prelung. Repetă asta, iar şi iar. Poţi număra fiecare respiraţie, ajungând până la 100. Te detensionezi, te linişteşti, te umpli de energie, vezi totul altfel.

5. Îmbrăţişează creativitatea.

Eu scot telefonul, într-o pauză, şi scriu un text, pe fugă. Sau inventez ceva şi-mi surprind prietenii. Sau compun de novo o poveste. Fără creativitate aş fi un om anost. Scrie, compune, inventează, desenează, imaginează. Când faci ceva creativ, viaţa ta devine mult mai interesantă.

6. Simplifică, nu complica.

Păstrează mai puţine lucruri materiale în jurul tău. Redu cheltuielile inutile. Renunţă la prietenii care te trag în jos cu energiile lor negative. Redu opţiunile multiple care îţi solicită mintea. Simplifică tot ce poţi.

7. Stai departe de social media o bună parte din zi.

Este grozav să scapi de notificări (poţi face numai asta, dacă vrei să ţii totuşi aplicaţiile de social media instalate) şi de gestul de a verifica totul la fiecare trei minute. Îţi va creşte semnificativ atenţia pe ceva important. Vei spori eficienţa într-un anume proiect. Vei simţi că apreciezi altfel viaţa reală.

8. Stai ancorat în clipa prezentă.

La naiba cu trecutul, îţi poate aduce nefericire. La naiba cu viitorul, totul va fi oricum în esenţă bine. Bucură-te de fiecare clipă şi apreciază ceea ce ai: persoană iubită, prieteni, familie, puţine lucruri materiale, multă uimire la fenomenele care se petrec în jur. Acum şi aici.

9. Fă un duş rece.

Nu contează dacă e iarnă sau vară. Părul îl speli cu apă călduţă, corpul îl speli cu apă a cărei temperatură o scazi progresiv până realizezi că e practic rece. Te vei simţi minunat. Vei scăpa de anxietate şi de alte tensiuni interioare. Te vei umple de energie. Vei realiza că mintea îţi va merge altfel. Fă un duş rece.

10. Renunţă la televizor.

Serios. Îţi baţi joc de creierul tău dacă stai cu orele vizionând emisiuni în care nişte neica-nimeni vorbesc despre nimic. Televizorul e pierdere de timp preţios, pe care nu ţi-l dă nimeni înapoi. Ştirile importante le poţi citi de pe platforme web de calitate.

11. Citeşte în fiecare zi, cât de mult poţi.

Ia o carte cu tine oriunde, la metrou, la o cafenea, la job. Realizezi că reţii puţin din ce citeşti, dar în realitate totul trece prin subconştient, generează noi idei, construieşte conexiuni, te dezvoltă. În plus, cititul e o călătorie prin multe locuri, tu practic stând pe loc.

12. Pune preţ pe somn, opt ore pe zi sunt sfinte.

Aruncă telefonul (trece-l pe dnd sau flight mode sau lasă-l în bucătărie – alarma o poţi seta pe un mic ceas clasic), retrage-te într-o cameră întunecată (elimină luminiţele de la diverse aparate), citeşte un text fictiv sub lumina lămpii, evită alimentele şi apa înainte de culcare (dacă bei apă multă, rinichii se perfuzează mai bine când stai la orizontală, vei umple vezica şi te vei trezi noaptea să mergi la baie).

13. Măreşte zona ta de confort.

Altfel nu vei evolua niciodată. Dacă o iubeşti, spune-i. Dacă vrei jobul respectiv, luptă pentru el. Dacă vrei o colaborare, trimite o mie de emailuri. Încearcă, explorează, fă ceva nou. Învaţă un lucru, chiar dacă pare mărunt. Ai curaj. Nu contează cât greşeşti, cât eşti respins, cât eşti judecat. La naiba, o singură viaţă ai.

14. Spune un lucru pozitiv când ajungi seara acasă.

Da, ţi se vor întâmpla multe chestii negative în trafic, la un ghişeu, la birou. Dar şi multe pozitive. Când ajungi acasă, povesteşte ceva frumos celorlalţi. La naiba cu relele! Vei seta energii pozitive şi vei vedea cum ceilalţi se vor plia pe starea impusă de tine.

15. Mai puţine scuze.

Mă doare aia şi ailaltă, sunt obosit, nu am energie, mi-e teamă, nu am chef. Pentru ceilalţi, vei fi un ghimpe în pulpa degetului. Renunţă la toate scuzele şi începe să faci lucruri, să ieşi din zona de confort, să-ţi recâştigi forma şi ritmul, să-i uimeşti pe cei de lângă tine cu optimismul tău. Nimeni nu vrea prieteni care se plâng tot timpul.

16. Supralicitează.

Când lucram în jurnalism, mă mai întrebau prietenii pentru ce reviste am scris. Le dădeam exemple cunoscute şi cu multe nu avusesem nicio colaborare. S-ar putea să interpretaţi asta drept minciună, dar pentru ambiţie e un stimul excelent. Ştiam că trebuie să ajung la nivelul expus şi cumva făceam tot posibilul ca să colaborez cu toate revistele amintite. Ceea ce s-a şi întâmplat.

17. Vorbeşte singur.

Oriunde. Nu te gândi că ceilalţi te vor considera nebun sau te vor judeca în fel şi chip, oricum o vor face. Vorbeşte tu cu tine, e un mecanism excelent pentru a consolida unele informaţii şi pentru a elimina gândurile în exces. O poţi face şi-n gând, dacă ai unele reţineri.

18. Dacă stai 50 de minute pe scaun, fă mişcare 10.

Statul pe scaun ne face praf sănătatea. Este o plată mult prea mare pe care o datorăm lucrului la birou, prin corporaţii, sau poziţiei de acasă, la televizor, la desktop, unde vreţi. Evitaţi să staţi mult timp pe scaun.

19. Când te plimbi, ascultă un podcast interesant.

Plimbarea e sănătate curată. Poţi împuşca doi iepuri în acelaşi timp, ascultând în căşti un podcast, un audiobook, o înregistrare. Eu am protocoale întregi de cardiologie, informaţii complexe, toate făcute de mine în format audio. Le mai ascult din când în când, când sunt pe drum sau mă plimb. Sau ascult podcasturi interesante din afară sau de la noi.

20. Citeşte un roman de ficţiune înainte de culcare.

Mintea ta se va relaxa, procesând lejer termeni care nu necesită prea multă atenţie. Nu citi cărţi istorice sau tehnice, îţi vor tulbura starea presomn.

21. Priveşte oamenii în ochi.

Le vei crea sentimentul de empatie, vei genera o conexiune puternică şi-ţi va fi mult mai uşor să faci un parteneriat solid a la long cu ei.

22. Ia-ţi notiţe.

Dacă observi ceva interesant, ia notiţe pe un carnet sau pe telefon. Notează bucăţi din cărţi sau filme. Notează ce ai vrea să aprofundezi. De multe ori, când citesc o carte, o umplu de post-it-uri de diverse culori pe care scriu alte idei despre un subiect, reproduc o expresie, notez ce aş vrea să citesc pe lângă. Asta înseamnă dezvoltare”.

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close