Antena 3 CNN Life Provocările unei mame în primii ani de viață ai copilului

Provocările unei mame în primii ani de viață ai copilului

Maternitatea este perioada celei mai profunde iubiri, a sacrificiului, a insomniilor și a fericirii fără margini. A fi mamă este un job cu normă întreagă, unul dintre cele mai frumoase din lume, dar și cele mai grele.

Provocările unei mame în primii ani de viață ai copilului
Sursa foto: Nicoleta Ionescu/ Shutterstock
de Georgiana Adam    |    13 Feb 2021   •   10:10

Copiii, în special când sunt mici, au nevoie constantă de ajutor pentru a învăța lucruri noi, pentru a experimenta activități inedite și pentru a cunoaște lumea.

Odată ce devii părinte, viața e mai agitată, riscurile par să fie mai mari, iar responsabilitățile sunt infinite. A avea grijă de un copil nu a fost nicicând o sarcină ușoară, iar provocările apar când te aștepți mai puțin. Cu toate că poți citi în carti de parenting despre călătoria pe care o vei parcurge împreună cu cel mic și să îți faci astfel o idee care să te ajute să înțelegi anumite aspecte, de multe ori realitatea depășește experiența lecturii.

Îngrijirea și creșterea unui copil sunt intense, provocatoare și consumatoare de timp. Însă, toată această perioadă poate fi fructificată în moduri care să aducă satisfacție atât părinților, cât și copiilor. Fiecare provocare este, de fapt, o șansă de a modela o versiune mai bună a ta și de a crește un copil fericit și sănătos.

Iată câteva dintre principalele provocări pe care mamele le au de înfruntat în primii ani de viață ai copilului:

Lipsa somnului

Viața unei mame nu este nicicând simplă. În primele luni de viață ale copilului, se trezește de mai multe ori pe noapte pentru a-l hrăni. Apoi, odată ce prichindelul merge la grădiniță și la școală, ea trebuie să se trezească devreme și să pregătească totul pentru momentul în care cel mic deschide ochii: de la micul dejun și gustările pentru pachet până la vestimentație. Odată cu nașterea unui copil, lipsa somnului devine constantă, chiar și când acesta crește. Un studiu recent a arătat faptul că orele de somn și calitatea odihnei sunt încă prea puține și prea slabe chiar și la șase ani după nașterea celui mic.

Totodată, stresul de a jongla între viața profesională și cea personală afectează calitatea somnului. Acest lucru poate duce la schimbări comportamentale, precum și la apariția sentimentelor de insecuritate și singurătate.

Îndepărtarea prietenilor

Cu toate că nu își propun să se distanţeze de prieteni și să anuleze viața socială pe care o aveau înainte de nașterea copilului, de multe ori acest lucru este inevitabil. Copilul devine prioritatea părinților, iar timpul petrecut împreună cu el este mult mai important decât cel alături de prieteni. În plus, întregul program al familiei este stabilit în funcție de nevoile copiilor. Așadar, timpul pentru prieteni devine limitat și, adesea, inexistent.

Întrebări și răspunsuri

Copiii sunt curioși și acest lucru se intensifică odată ce cresc. Astfel că ajung să adreseze din ce în ce mai multe întrebări, la care un părinte trebuie să ofere răspunsuri corecte, adecvate vârstei celui mic. Totodată, prichindeii se vor alinta, vor încerca să își manipuleze părinții și să îi supună unor teste care le pun la încercare răbdarea. Vor din ce în ce mai multă libertate, însă nu sunt dispuși în totalitate să își asume responsabilități. Așadar, părinții sunt nevoiți să facă față provocărilor la care îi supun cei mici: de la tantrumuri și ignorarea sarcinilor primite până la interacțiuni obraznice cu cei din jur și stări de nemulțumire în locuri publice.

Așadar, a fi mamă nu este o sarcină ușoară, însă este una plină de satisfacții, și fiecare zi împreună cu un copil este o șansă de a învăța ceva nou.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close