Antena 3 CNN Life Sănătate Medicul Radu Țincu explică ce efecte are scăderea bruscă a dozei de noradrenalină la un pacient: „Trebuie să începem cu motivul”

Medicul Radu Țincu explică ce efecte are scăderea bruscă a dozei de noradrenalină la un pacient: „Trebuie să începem cu motivul”

medic radu tincu ati
Medicul Radu Țincu, specialist ATI. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    10 Aug 2024   •   13:44

Medicul Radu Țincu, anestezist specialist ATI, a analizat, sâmbătă, la Antena 3 CNN, acuzațiile care se aduc medicilor în scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon din București.

„Haideți să începem în primul rând cu motivul pentru care a fost redusă această noradrenalină. Cred că procurorii trebuie să clarifice care a fost intenția acestor doctorițe de a reduce noradrenalina. Ce pot să vă spun este că avem un protocol al Societății Europene de Terapie Intensivă care spune că folosim noradrenalina pentru creșterea tensiunii arteriale. În momentul în care ajungem să punem noradrenalină trebuie să crească în perioada imediat următoare presiunea arterială a pacientului. 

Dacă după un interval de câteva ore tensiunea arterială nu este crescută și ajungem cu nordarenalina la valori maximale, asta înseamnă că pacientul este refractar la acest tratament și atunci trebuie căutată o altă soluție terapeutică. Există și alte vasopresoare în afară de nordarenalină.

Vă spuneam că dacă un pacient cu care are suport vasopresor maximal cu nordarenalină, adică cu 20ml/h, cum este în cazul prezentat de dumneavoastră, și tensiunea este patru cu trei, asta înseamnă că noradrenalina nu și-a atins ținta, nu și-a îndeplinit funcția de creștere a tensiunii arteriale.

În protocolul european spune că un pacient care rămâne cu tensiune foarte mică, în ciuda tratamentului cu noradrenalină, trebuie să primească o altă soluție terapeutică.

În niciun caz nu sunt de acord cu ideea înlocuirii cu ser fiziologic, pentru că asta înseamnă o ascundere a unui adevăr. Și în al 2-lea rând, nu este normal ca aceste aceste proceduri medicale să nu fie consemnate în foaia de observație. Faptul că în realitate am făcut un gest medical, el trebuie să se regăsească în foaia de observați a acestor pacienți.

Uitându-ne în raportul de medicină legală, nu ne precizează raportul care era tensiunea arterială a pacientului în momentul în care avea noradenalină cu 20ml/h. Dacă tensiunea pacientului la momentul în care primea doză maximală de noradrenalină era patru cu trei, asta înseamnă că noradrenalina era ineficientă și conform protocolului european de terapie intensivă trebuia să căutăm un alt medicament vasopresor care să crească tensiunea arterială. 

Faptul că pacientul avea o doză maximă de noradrenalină și avea tensiune patru ne arăta că, în primul rând, tratamentul este ineficient. Și în al 2-lea rând, să știți că tensiunea de patru cu trei este o tensiune incompatibilă cu supraviețuirea. Pacientul ar fi trebuit cumva să primească altă substanță, vasopresoare, pentru a putea compensa această scădere de tensiune arterială.

Eu cred că mai degrabă raportul medico-legal ar fi trebuit să spună că noradrenalina era ineficientă. având în vedere tensiunea de patru cu trei, și că ar fi trebuit căutate alte soluții terapeutice. Mi se părea mult mai corect o astfel de abordare.

Ce spun procurorii despre decesul care a declanşat scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon

Marian Militaru avea 54 de ani. Moartea lui a declanşat scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Chiar una dintre asistentele inculpate în dosare a pus o infirmieră să fotografieze injectomatul pacientului. 

Fotografia a început să fie distribuită printre asistentele de la Terapie Intensivă cu mesajele despre reducerea substanţei în injectomat. O săptămână mai târziu, directorul de ingrijiri al spitalului a reclamat la parchet că în perioada 04.04.2024 - 06.04.2024, în Secția de ATI a Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon au decedat 20 de pacienți, motivul fiind scăderea cu intenție a substanței noradrenalină de pe injectomat de către medici și în unele cazuri înlocuirea acesteia cu ser fiziologic.

Procurorii au ridicat documente şi au cerut expertizarea injectomatelor de la spital. Au identificat aparatul folosit pentru pacientul Marian Militaru. Iar în urma percheziţiei informatice s-a constatat că datele stocate de aparat nu erau aceleaşi cu cele trecute pe foaia de observaţie. La audieri, aproape toate asistentele au început să spună lucruri de neimaginat. 

Unul dintre asistenţii care l-au îngrijit pe Marian Militaru a văzut în biroul procurorilor o foaie de observaţie pentru Marian Militaru, modificată. Şi nu de el. Alt pix, altă culoare, după moartea pacientului. 

„Restul mențiunilor după această oră sunt făcute cu un pix de culoare albastră, de una sau mai multe persoane, conform scrisului observat. (...) În foaia pacientului meu, în afară de mine, nu ar scrie niciun alt asistent. Văzând totuși că există mențiuni care nu-mi aparțin, acestea, cel mai probabil trebuie să aparțină medicilor care s-au ocupat de acest pacient.”, se arată în referatul procurorilor.

Medicii l-au internat pe Marian Militaru cu diagnosticul de pneumonie. Starea sa de sănătate s-a agravat, iar pe 25 martie bărbatul a fost mutat pe ATI. A doua zi, Marian Militaru face stop cardiac. O asistentă îi salvează viaţa. 

„Inculpata M. M. a venit pe salonul martorei, a modificat rata noradrenalinei pe injectomatul pacientului de la 15ml/h la 1 ml/h și i-a spus că e "DE LĂSAT", totodată făcând mențiunea ca martora să treacă în foaia de observație valoarea de 15ml/h.”, arată procurorii.

Aceeaşi asistentă care-l resuscitase îi administrează pe ascuns substanţa direct în perfuzie. Pe 29 martie, bărbatul şi-a revenit, este extubat şi reuşeşte chiar să comunice cu soţia venită la vizită. Pe 1 aprilie, starea lui s-a înrăutăţit iar. Pe 4 aprilie, Marian Militaru a murit. Cu 58 de minute înainte de pronunţarea decesului, cele două doctoriţe arestate i-au redus rata de noradrenalină de la 20 de ml la 1 ml, spun procurorii. 

„Pacientul a intrat în stop cardiorespirator, iar martora a anunțat-o pe inculpata P. M. cu privire la stop și, înainte de a începe manevrele de resuscitare, aceasta i-a spus martorei să treacă în continuare în fișa de observație că rata de administrare a noradrenalinei a fost de 20 ml/h.”, se mai arată în referatul procurorilor.

La audieri, doctoriţa a negat că ar fi redus substanţa în injectomat.

×
Subiecte în articol: noradrenalină Radu Țincu pacient
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close