Antena 3 CNN Life Sfat de sănătate. Ce este și cum recunoaștem apneea de somn

Sfat de sănătate. Ce este și cum recunoaștem apneea de somn

Sfat de sănătate. Ce este și cum recunoaștem apneea de somn
Sursa foto: Captură Antena 3
05 Iul 2019   •   10:07

Apneea în somn este o afecțiune gravă pe care mulți nu o iau deloc în serios sau pe care o confună cu sforăitul. Din fericire acest sindrom se vindecă. 

Medicul ORL Codruț Sarafoleanu a explicat la „Sfat de Sănătate” tot ce trebuie să știm despre acest subiect.

”Sforăitul este o problemă de confort de cuplu, iar apneea de somn este deja o suferință medicală, o problemă mai complexă. Pacientul sesizează destul de greu, de obicei vine adus la medic de partener. Uneori sesizează și pacientul, are în timpul zilei senzația de somnolență, scad performanțele profesionale, cheful de viață. De multe ori vorbim și de pacientul supraponderal” a explicat medicul Codruț Sarafoleanu.

Aceste tulburări pot fi provocate și de polipi sau resturile acestora, tumori, care duc la fenomenele de obstrucție a căilor respiratorii.

Cel mai important mijloc de investigație este un aparat care măsoară parametrii somnului.

”Unii pacienți au doar câteva minute de somn odihnitor, din șapte ore de somn” a explicat medicul.

”Se poate trata chirurgical, există și varianta acestui aparat cu care pacientul doarme, care realizează o presiune pozitivă în căile respiratorii și le dilată. Pacientul îl va folosi permanent, face și un mic zgomot, nu este comod, dar în cazurile grave salvează situația” a precizat Codruț Sarafoleanu, care spune că printre cauzele apneii sunt și fumatul, consumul excesiv de alcool sau mâncatul în exces seara.

 

 

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close