Antena 3 CNN Life Substanțe toxice. Cât de sigur mai este să bei berea din sticlă?

Substanțe toxice. Cât de sigur mai este să bei berea din sticlă?

Sticlele de bere, vin și alte băuturi alcoolice pot conține niveluri dăunătoare de elemente toxice, cum ar fi plumb sau cadmiu, în decorațiunile lor.

Substanțe toxice. Cât de sigur mai este să bei berea din sticlă?
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    12 Noi 2020   •   13:45

Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth au analizat recipientele și decorațiunile acestora, pe o varietate de sticle transparente și colorate, care pot fi găsite cu ușurință în magazine și supermarketuri.

Astfel, au descoperit că plumbul, cromul și cadmiul sunt prezente în majoritatea sticlelor, însă în cantități care nu pun sănătatea în pericol. 

Situația se schimbă însă în cazul decorațiunilor smălțuite, unde au descoperit concentrații mari de cadmiu (de până la 20.000 de părți per milion) în cazul sticlelor de vin, bere și alte băuturi spirtoase. De asemenea, au găsit concentrații de plumb de până la 80.000 ppm în decorul diferitelor sticle de vin, în condițiile în care limita pentru plumb în vopsele de exemplu este de 90ppm.

Substanțe toxice în sticlele de băuturi

În cadrul unui experiment care simulează precipitațiile într-un depozit de deșeuri, cercetătorii au observat că aceste substanțe dăunătoare pot curge din elementele smălțuite de pe sticlă  iar conținutul chimic a demonstrat că mai multe fragmente depășeau nivelul substanțelor toxice potrivit legislației americane și, susțin autorii cercetării, ar putea fi considerate "periculoase".

Studiul a fost realizat de doctorul Andrew Turner, profesor specializat în Geochemie acvatică și Stiința Poluării la Universitatea din Plymouth, Anglia.

Acesta a demonstrat în mai multe rânduri că vopseaua sau smalțul de pe o mare varietate de articole - inclusiv echipamente de joacă, jucării second-hand și pahare de băut - pot prezenta niveluri de substanțe toxice care pot fi dăunătoare sănătății umane.

„A fost întotdeauna o surpriză să vedem niveluri atât de ridicate de elemente toxice în produsele pe care le folosim zilnic. Acesta este doar un alt exemplu în acest sens și dovezi suplimentare ale utilizării inutile a elementelor dăunătoare acolo unde există alternative disponibile. Potențialul acestor substanțe de a se scurge în alte articole în timpul procesului de reciclare este un motiv evident și suplimentar de îngrijorare!"

Pentru studiul publicat în Știința și Tehnologia Mediului, au fost cumpărate sticle de bere, vin și băuturi spirtoase de la magazinele din cartier și supermaketuri din orașe mici și mari în intervalul septembrie 2017 și august 2018, cu dimensiuni cuprinse între 50 ml și 750 ml.

Din 89 de sticle, 76 au prezentat urme de plumb, cadmiu și crom

Din 89 de sticle, 76 au prezentat urme de plumb și 55 urme de cadmiu. Cromul a fost detectat în toate sticlele verzi, dar doar în 40% din cele închise la culoare și în niciuna transparentă. 

În schimb, în cazul a 12 din 24 de sticle, smalțul folosit la decorațiuni conținea niveluri mari din cel puțin una din substanțele amintite mai sus, scrie sciencedaily.com.

„Guvernele din întreaga lume au o legislație clară în vigoare pentru a restricționa utilizarea substanțelor nocive asupra produselor de consum obișnuite. Dar când am contactat furnizorii, mulți dintre ei au spus că sticlele pe care le folosesc sunt importate sau fabricate într-o altă țară decât aceea în care este produsă băutura”, a mai spus profesorul.

×
Subiecte în articol: sticla bere
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close