Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire surprinzătoare într-un vechi oraş mayaş. Un altar misterios cu rămăşiţe umane i-a uimit pe cercetători

Descoperire surprinzătoare într-un vechi oraş mayaş. Un altar misterios cu rămăşiţe umane i-a uimit pe cercetători

Andrei Paraschiv
3 minute de citit Publicat la 19:02 11 Apr 2025 Modificat la 19:03 11 Apr 2025
altar mayaş
Arheologii care lucrează într-un oraș mayaș antic au descoperit un altar misterios, vechi de 1.700 de ani. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Getty Images

Arheologii care lucrează într-un oraș mayaș antic au descoperit un altar misterios, vechi de 1.700 de ani, ale cărui decorațiuni strălucitoare și conținut sumbru ar putea deține cheia pentru înțelegerea geopoliticii complexe a vremii. Deși altarul a fost găsit în Tikal – un oraș mayaș aflat astăzi în ruine, situat în actuala Guatemala – cercetătorii cred că nu a fost construit de mayași, scrie CNN.

Cercetătorii susțin că este opera unor artiști instruiți la aproximativ 1.000 de kilometri distanță, în Teotihuacan – un oraș din apropierea actualului Mexico City, care a exercitat o influență puternică asupra regiunii. Până la această descoperire, publicată marți în revista Antiquity, arheologii știau deja că cele două civilizații au interacționat, însă natura exactă a relației dintre ele era încă disputată.

"Totuși, altarul bogat decorat, sub care au fost îngropate două cadavre, confirmă că lideri înstăriți din Teotihuacan au venit la Tikal și au creat replici ale facilităților ritualice care ar fi existat în orașul lor natal" a declarat coautorul Stephen Houston, profesor la Universitatea Brown și specialist în cultura mayașă.

"Această descoperire arată că Teotihuacan a lăsat o amprentă profundă în Tikal", a adăugat el.

Houston și colegii săi din SUA și Guatemala au început săpăturile în 2019, după ce scanările solului au indicat existența unor structuri sub ceea ce părea a fi un deal natural. Investigând situl, cercetătorii au descoperit altarul care încă păstrează contururi vagi ale unei persoane pictate pe fiecare panou, având o coafură cu pene. De asemenea, s-au păstrat urme de vopsele în nuanțe aprinse de roșu, negru și galben — un design ce seamănă cu reprezentările unei zeități cunoscute sub numele de "Zeul furtunii", mai frecvent întâlnit în arta din Teotihuacan decât în cea mayașă.

Sub altar au fost descoperite două cadavre, probabil un bărbat adult și un copil cu vârsta între 2 și 4 ani. Copilul fusese îngropat într-o poziție așezată, specifică Teotihuacan, dar rar întâlnită în Tikal. În jurul altarului au mai fost găsite alte trei schelete de copii, îngropați într-un mod similar cu cel practicat în Teotihuacan. Cercetătorii nu au precizat cauzele decesului acestora.

"Aceste practici culturale întăresc ideea creșterii influenței Teotihuacan asupra Tikalului", au concluzionat autorii studiului.

"Faptul că altarul și clădirile din jur au fost ulterior îngropate și niciodată reconstruite la suprafaţă probabil reflectă sentimentele complicate ale mayașilor față de Teotihuacan", a explicat coautorul Andrew Scherer, profesor de antropologie și arheologie la Universitatea Brown.

"Mayașii îngropau frecvent clădiri pentru a construi altele deasupra lor. În acest caz însă, au îngropat altarul și clădirile învecinate și le-au lăsat neatins, chiar dacă acel teren ar fi reprezentat un bun imobiliar valoros, secole mai târziu. Le-au tratat aproape ca pe un memorial sau ca pe o zonă <>", a spus el.

Această descoperire oferă o nouă perspectivă asupra relației complexe dintre cele două mari culturi mesoamericane. În anii 1960, arheologii au găsit o stelă (N.r. - un mic monument, cu caracter comemorativ, în formă de coloană, alcătuit dintr-un singur bloc de piatră și purtând de obicei inscripții sau sculpturi) cu o inscripție ce descria un conflict între mayași și Teotihuacan, relevând faptul că, în jurul anului 378 d.Hr., conducerea din Teotihuacan a orchestrat o lovitură de stat la Tikal.

 "Au înlăturat regele și l-au înlocuit cu un quisling – un rege-păpușă care a servit interesele Teotihuacanului", a explicat Houston.

Potrivit lui Scherer, altarul recent descoperit a fost cel mai probabil construit în aceeași perioadă cu acea lovitură de stat, care a propulsat Tikal spre o perioadă de maximă putere, înainte ca regatul să înceapă să decadă în jurul anului 900 d.Hr.

"Această săpătură spune o poveste la fel de veche ca timpul însuși", a spus Houston, referindu-se la modul în care imperiile luptă și concurează pentru influență culturală.

"Toată lumea știe ce s-a întâmplat cu civilizația aztecă după sosirea spaniolilor... Aceste puteri din centrul Mexicului au venit în lumea maya pentru că o vedeau ca pe o sursă de bogății: pene tropicale rare, jad și ciocolată. Pentru Teotihuacan, lumea maya era țara laptelui și a mierii", a spus el.

×
TOP articole
x close