Antena 3 CNN Life Știinţă O capsulă spațială cu o încărcătură ciudată s-a prăbușit în Ocean. Cine a vrut să trimită în spațiu cenușa a 166 de persoane și canabis

O capsulă spațială cu o încărcătură ciudată s-a prăbușit în Ocean. Cine a vrut să trimită în spațiu cenușa a 166 de persoane și canabis

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 16:18 01 Iul 2025 Modificat la 17:01 01 Iul 2025
nyx_capsule_entry
Misiunea, intitulată simbolic Mission Possible, a fost prima încercare a companiei de a transporta sarcini comerciale în spațiu. Foto: NYX

Un zbor spațial memorial a sfârșit tragic, după ce o capsulă ce transporta cenușa și ADN-ul a peste 160 de persoane, alături de mostre de cannabis, s-a prăbușit în Oceanul Pacific din cauza unei defecțiuni la sistemul de parașutare, scrie universetoday.com.

Capsula Nyx, dezvoltată de startup-ul german The Exploration Company, a fost lansată pe 23 iunie de la baza Vandenberg din California, cu ajutorul unei rachete Falcon 9 operată de SpaceX, în cadrul unei misiuni de tip rideshare denumită Transporter-14. Misiunea, intitulată simbolic Mission Possible, a fost prima încercare a companiei de a transporta sarcini comerciale în spațiu — aproximativ 300 de kilograme de echipamente și materiale.

Resturi umane și plante de cannabis, pierdute în ocean

Printre încărcături s-au numărat cenușa și mostrele de ADN ale peste 166 de persoane decedate, furnizate de compania texană Celestis, specializată în zboruri memoriale spațiale. În plus, capsula transporta și semințe și materie vegetală de cannabis, parte dintr-un proiect de cercetare numit Martian Grow, destinat studierii comportamentului plantelor în condiții de microgravitație — cu posibile aplicații pentru viitoarele colonii pe Marte.

Aterizare eșuată

Deși lansarea și reintrarea în atmosferă s-au desfășurat conform planului, parașutele nu s-au deschis, iar capsula s-a prăbușit în ocean pe 24 iunie. Întregul conținut a fost pierdut.

Într-o declarație publică, compania a descris zborul drept un „succes parțial (eșec parțial)”, precizând:

„Capsula a fost lansată cu succes, a alimentat sarcinile utile în orbită, s-a stabilizat după separarea de lansator, a reintrat în atmosferă și a restabilit comunicația după blackout. Totuși, am pierdut contactul cu câteva minute înainte de aterizare. Încă investigăm cauza principală și vom reveni cu detalii.”

Un omagiu adus celor pierduți

Este a doua oară când Celestis pierde o astfel de încărcătură: un incident similar a avut loc în 2023, când o rachetă care transporta rămășițele astronautului NASA Philip K. Chapman a explodat deasupra statului New Mexico.

Celestis a transmis condoleanțe familiilor celor pierduți:

„Deși este puțin probabil să recuperăm capsulele, sperăm că familiile vor găsi alinare știind că cei dragi au fost parte dintr-o călătorie istorică – au fost lansați în spațiu, au orbitat Pământul și acum odihnesc în Pacific, asemenea unei ceremonii marine onorate.”

Viitorul capsulei Nyx

Această misiune a avut rolul de a valida tehnologii cheie pentru transportul de marfă în spațiu, cu scopul ca, în viitor, capsula Nyx să poată fi folosită pentru misiuni către Stația Spațială Internațională (ISS) sau viitoarele sale succesoare. The Exploration Company vizează un zbor demonstrativ către ISS în 2028, sub rezerva sprijinului din partea Agenției Spațiale Europene (ESA).

Până atunci, compania promite să învețe din această experiență și să continue dezvoltarea.

×
x close