Antena 3 CNN Life Știinţă Rămăşiţele celui mai vechi animal terestru din lume, descoperite pe continentul african

Rămăşiţele celui mai vechi animal terestru din lume, descoperite pe continentul african

Rămăşiţele celui mai vechi animal terestru din lume, descoperite pe continentul african
03 Sep 2013   •   14:51
Fosila unui scorpion care a trăit în urmă cu 350 de milioane de ani pe mega-continentul Gondwana a fost descoperită în Africa de Sud, informează cercetătorii de la Universitatea Wits din Johannesburg, citaţi de AFP.

Fosila acelui scorpion, din care s-au păstrat unul dintre cleşti şi acul din coadă, a fost descoperită în apropiere de Grahamstown, în provincia Eastern Cape din sudul Africii de Sud.

Specia, denumită Gondwanascorpio emzantsiensis, este cea mai veche formă de viaţă descoperită pe un continent din emisfera sudică.

Gondwana era un super-continent (în urmă cu 600 milioane de ani), situat în cea mai mare parte în emisfera sudică, care includea actualele continente America de Sud, Africa, Antarctica, Australia, dar şi Peninsula Arabică şi subcontinentul indian.

Gondwana a început să se fractureze în mai multe continente în jurasic (în urmă cu 160 milioane de ani).

"Până acum nu aveam nicio dovadă că Gondwana era locuit de animale nevertebrate în acea epocă", a declarat profesorul Robert Guess, de la Institutul de studii ale evoluţiei speciilor, asociat Universităţii Wits.

"Acum ştim că spre sfârşitul devonianului, Gondwana, la fel ca Laurasia, avea un ecosistem terestru complex, cu nevertebrate şi plante, înzestrat cu toate elementele necesare vieţii pentru vertebratele terestre, care au apărut în acea epocă sau la scurt timp după aceea", a mai spus acesta.

Primele vertebrate, din care au provenit mamiferele şi deci oamenii, au apărut pe Pământ în urmă cu circa 350 milioane de ani.

Viaţa a apărut pe Terra mai întâi în apă, în urmă cu 420 milioane de ani înaintea erei noastre.


 


 


 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close