Antena 3 CNN Life Te gândești la pensionare? Ia în calcul și partea nevăzută a etapei

Te gândești la pensionare? Ia în calcul și partea nevăzută a etapei

Pensionarea este o etapă foarte importantă, dar sunt puțini cei care se gândesc cu seriozitate la viața lor după retragerea din activitate.

Te gândești la pensionare? Ia în calcul și partea nevăzută a etapei
Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    18 Oct 2021   •   17:26

Există persoane foarte încântate de acest moment, care se adaptează imediat și care trăiesc din plin anii de pensie, dar numărul celor care experimentează stări de anxietate, tristețe, inutilitate și chiar depresie profundă este de două ori mai mare. Efectele sunt diferite și în funcție de sex: femeile se adaptează mai repede și mai bine, în timp ce bărbații sunt mult mai afectați de viața de pensionar.

Ești pregătit pentru pensionare?

Sociologii și psihologii consideră că ieșirea la pensie este similară cu adoptarea unei noi identități. Este o trecere bruscă de la „lucrez, deci exist!” la „nu muncesc, care-i rostul meu?”, iar mulți oameni, pur și simplu, nu sunt gata din punct de vedere psihologic să se pensioneze, chiar dacă sunt perfect stabili din punct de vedere financiar.

Există, însă, și diferențe importante. Astfel, ieșirea la pensie înainte de termen este mai ușor suportată, în timp ce retragerea după vârsta limită este foarte dificilă. Conform datelor din acest tabel cu varsta de pensionare anticipata la femei, posibilitatea de a se dedica multor activități practice le face să fie mai pregătite pentru pensionare, comparativ cu bărbații.

Chip Conley, consilier de management profesional, autor al cărții „Bătrânul modern”, el însuși trecut de 60 de ani, spune că una dintre cele mai bune abordări care pot preveni, în bună măsură, pierderea încrederii și a respectului față de sine, este aceea de a privi pensionarea ca pe o nouă etapă a carierei, în care ai posibilitatea de a te concentra pe ceea ce nu ai avut timp sau curaj să faci până în acel moment. Acesta mai spune că este foarte important să-ți folosești aptitudinile și pentru a face ceea ce îți place.

Dezavantajele vieții de pensionar

Specialiștii consideră că cele mai mari dezavantaje ale vieții de pensionar sunt lipsa obiectivelor și a rutinei zilnice, monotonia și lipsa provocărilor.

Comparativ cu perioada de activitate, la pensie, oamenilor le lipsesc obligația de a îndeplini anumite obiective, dar și identificarea unor ținte care trebuie realizate. Totodată, dispare și motivația câștigurilor financiare, pensia fiind garantată și sigură. Aceste aspecte sunt esențiale pentru o viață activă și sunt o sursă de satisfacții. Pentru un om activ, acestea au fost cerințe îndeplinite lunar, timp de peste 30 de ani. Al doilea mare dezavantaj este lipsa rutinei și a programului strict. Deși poate părea ciudat, multora le lipsește inclusiv stresul indus de activitatea profesională.

Dacă o nouă rutină poate să fie mai ușor implementată, stabilirea unor obiective și satisfacția pe care îndeplinirea lor le generează sunt mai dificil de realizat. O soluție poate să fie orientarea către pasiuni și hobby-uri neglijate sau nedescoperite încă. Unii psihologi recomandată ca, în primul an după încetarea activității, pensionarii să-și găsească activități noi, în domenii complet diferite de specializarea pe care au avut-o. Ideal este ca acestea să le ocupe cel puțin 4-6 ore zilnic și minimum trei zile pe săptămână. În felul acesta, vor avea și satisfacții, dar și ocazia de a implementa o nouă rutină.

Fă-ți viața frumoasă!

Viața înseamnă evoluție, iar pensionarea trebuie privită ca pe o etapă a acestei evoluții. Este greșit să consideri că, fiind pensionar, nu mai ai nimic bun de așteptat de la viață. Studiile arată că intervalul de vârstă 60-70 de ani este unul care poate aduce mari satisfacții personale. Mai mult, gradul de fericire al oamenilor în această perioadă este mai ridicat decât al celor din intervalul 30-40.

Deși viața poate să fie foarte interesantă și frumoasă după pensionare, a trăi din plin depinde exclusiv de capacitatea individului de a se mobiliza pe sine, iar cei mai importanți pași sunt menținerea conexiunilor sociale și utilizarea la maximum a potențialului personal, indiferent de domeniul de activitate avut sau de preocupările principale adoptate după pensionare.

Calitatea vieții personale depinde în mai mare măsură de ceea ce face fiecare și mult mai puțin de ceea ce fac alții pentru noi, așa că a menține deschise toate canalele de comunicare, a fi activ din punct de vedere fizic, a-ți face planuri și a te implica în activități care aduc satisfacție (de la banalul grădinărit în curtea casei până la acțiuni de voluntariat) reprezintă, în principal, rezultatul propriilor decizii și acțiuni.

Libertatea pe care o presupune retragerea din activitate trebuie transformată în posibilitatea de a face ceva nou, care ți se potrivește și îți face plăcere. Pensionarea este doar jumătatea drumului în viață și poate să devină una dintre cele mai interesante și mai spectaculoase perioade.

Statutul de pensionar, al celor care vor ieși din activitate de acum înainte, este superior și complet diferit de ceea ce au experimentat generațiile anterioare. Pensionarea nu mai este etapa finală, ci un alt capitol firesc dintr-o viață împlinită.

 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close