Antena 3 CNN Life Cinci tipuri de șefi imposibili și mici trucuri pentru a le supraviețui la locul de muncă | De la "șeful-fantomă" la "managerul silențios"

Cinci tipuri de șefi imposibili și mici trucuri pentru a le supraviețui la locul de muncă | De la "șeful-fantomă" la "managerul silențios"

Mulți angajați sunt sau au fost nevoiți să lucreze pentru șefi ciudați, care își pun o amprentă negativă persistentă atât asupra mediului de lucru, cât și asupra stării de spirit a subordonaților, la serviciu și acasă.

Cinci tipuri de șefi imposibili și mici trucuri pentru a le supraviețui la locul de muncă | De la "șeful-fantomă" la  "managerul silențios"
Sursa foto: pixabay.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Oct 2022   •   17:19

Daily Mail a discutat cu experta în carieră Charlotte Davies de la LikedIn și a făcut un scurt inventar al celor mai proeminente profiluri de șefi imposibili sau dificili, la care adăugat mici sfaturi menite să încerce să ducă relația de muncă spre normalitate.

Șeful-fantomă

Acesta este șeful care te lasă să faci singur toată treaba, oferindu-ți îndrumare zero sau aproape zero.

Este genul de superior care acum se află în ceafa ta iar în următorul minut este într-o întâlnire sau într-o altă circumstanță în care nu poate fi deranjat sau care-l face inaccesibil.

Oricum, indiferent ce proiecte au în lucru cei din subordinea șefului-fantomă, angajații trebuie să țină cont că sunt pe cont propriu.

Șeful-fantomă revine la consistența sa materială atunci când propriul său șef își face apariția. 

Experții în carieră sunt de acord că, în timp ce experiența unui șef-fantomă poate fi frustrantă, aceasta poate reprezenta și o oportunitate, pentru că angajații pot prelua controlul situației și pot da dovadă de inițiativă în derularea proiectelor, în timp ce superiorul ierarhic nu e de găsit.

Șeful pasăre de noapte

Este genul de șef care își asaltează subordonații cu mesaje legate de muncă la ore imposibile și pretinde un răspuns rapid.

Teoretic, sfârșitul zilei de lucru poate fi la ora 16 sau la ora 18, dar pasărea de noapte are prostul obicei să-și înceapă ziua tocmai la astfel de ore.

Manifestările sale rămân consemnate în mail-urile necitite, în apelurile pierdute sau în mesajele noi de pe WhatsApp sau MS Teams, trimise, bineînțeles, după program.

Cu toții a trebuit să lucrăm cel puțin o dată în viață până noaptea târziu, atunci când s-au întâmplat evenimente importante și neprogramate.

Însă dacă șeful încearcă în mod regulat să își contacteze angajații în afara orelor de lucru, ceva nu este în regulă.

Stabilirea unor limite clare și reducerea acestor forme de manifestare ierarhică discreționară sunt dificil de impus, dacă nu s-a întâmplat astfel încă de la începutul colaborării.

Totuși, merită încercat, pentru că, pe termen lung, situația va deveni imposibilă.

Șeful cu dispoziție oscilantă

Pot fi calmi și temperați și, în secunda următoare se pot manifesta cu furie și irațional.

La fel ca în scrierea lui Robert Louis Stevenson cu dr. Jekyll și Mr. Hyde, nu știi niciodată la ce dispoziție să te aștepți și ce le va declanșa latura întunecată.

E genul de șef cu care este deosebit de greu de lucrat, iar efectul asupra angajaților se traduce printr-o nesiguranță însoțită de nervozitate, pentru că este, evident, imposibil să te ghidezi după starea de spirit a unor astfel de șefi atunci când te gândești dacă faci sau nu treabă bună.

Experții în carieră avertizează că, indiferent de circumstanțe, grosolănia nu este niciodată o soluție.

Dacă problema devine una cronică sau, altfel spus, dacă hărțuielile continuă, angajații sunt sfătuiți să raporteze situația la HR sau unui superior al superiorului cu personalitate oscilantă.

Șeful silențios

Este genul de șef care face tot felul de mișcări - precum mutarea întâlnirilor și schimbarea termenelor limită - în tăcere, pentru știința sa, dar fără a-și notifica subordonații.

Astfel de schimbări sunt frustrante și generatoare de confuzie, pentru că nu pot fi anticipate.

Este posibil ca motivul din spatele acestei conduite să fie reacția la cererile unui client sau partener important, așa că o discuție cu șeful este utilă pentru înțelegerea perspectivei.

Discuția are șanse să-și păstreze utilitatea și când se dovedește că șeful silențios acționează astfel doar pentru că așa-i stă în fire.

În acest ultim caz, e bine să i se aducă aminte că, oricât de bune i-ar fi intențiile, ne-comunicarea lor riscă să se răsfrângă negativ asupra subordonaților.

Șeful de micro-management sau maniac al controlului

Tipul de șef care simte nevoia să controleze fiecare aspect al muncii tale și nu te lasă niciodată să iei decizii sau să gestionezi proiecte fără a le conduce mai întâi el.

"Pot să mă uit pe ce faci înainte să-l dai mai departe?" poate fi motto-ul său, câtă vreme obișnuiește să spună asta cel puțin o dată pe oră.

Cu un astfel de șef, ceea ce ai crezut că va fi o treabă de cinci minute la sfârșitul zilei te va ține la birou până seara.

Nu trebuie să-l cauți pe acest șef: te va găsi el.

Experții în carieră sunt de acord că un astfel de șef poate reprezenta o experiență foarte demotivantă.

Ei spun că, de cele mai multe ori, nevoia obsesivă de control asupra muncii angajaților vine din propria nesiguranță a managerului.

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close