Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Cum te pot îmbolnăvi vasele de gătit

Cum te pot îmbolnăvi vasele de gătit

Te-ai gândit vreodată că propriile tigăi şi oale te pot îmbolnăvi?! Cele mai recente cercetări arată că unele materiale din alcătuirea lor pot fi toxice pentru organism.

Cum te pot îmbolnăvi vasele de gătit
Sursa foto: Foto:reachingutopia.com
12 Noi 2015   •   09:58

Sănătatea noastră este influenţată semnificativ de ceea ce mâncăm şi, implicit, de ustensilele folosite la gătit. Nutrientii din alimente pot fi rapid distruşi dacă încălzim prea mult produsul în sine iar unele metale grele din care sunt concepute oalele şi tigăile se pot scurge în propria noastra mâncare, arată un studiu efectuat la Centrul Medical Johns Hopkins din SUA.

Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că putem chiar cumpăra cele mai bune produse organice şi tot riscăm să ne otravim dacă nu le gătim în recipientele corespunzătoare.

Teflon

Acest material este foarte larg utilizat la tigaile antiadezive, dar este si considerat cel mai periculos pentru sanatate. Spre exemplu, tigaile care contin teflon sau acid perfluorooctanoic (PFOA) poate favoriza o scadere a calitatii spermei la barbati, dar si boli ale tiroidei, la ambele sexe. Totodata, unele studii arata ca favorizeaza aparitia cancerului si contribuie la cresterea nivelului colesterolului din sange.

In SUA, chiar s-a emis o directiva prin care toti producatorii de tigai vor elimina teflonul din alcatuirea produselor lor pana in anul 2015.

Aliminiu

Acesta este un element chimic neurotoxic care se poate infiltra usor in mancare si care produce deseori arderea preparatelor. Aliminiul este cunoscut si pentru faptul ca poate distruge vitamina C din alimente. Oamenii de stiinta avertizeaza chiar ca ne confruntam cu o invazie a acestui metal, pe care il gasim peste tot in aer, in apa, in sol, dar si in farfurie, cu atat mai mult cat multe gospodine gatesc cu oale de aluminiu, iar multe mame impacheteaza mancarea pentru scoala copiilor in folii de aluminiu.

×
Subiecte în articol: tigai de teflon aluminiu
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close