Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Crudul adevăr despre cremele de protecţie solară

Crudul adevăr despre cremele de protecţie solară

Crudul adevăr despre cremele de protecţie solară
Sursa foto: foto: pixabay.com
17 Iun 2016   •   17:55

Decenii la rand medicii si mass-media au promovat folosirea cremelor de protectie solara, pornind de la premiza ca razele ultraviolete declanseaza cancerul de piele si sunt precursorii ridurilor si ai imbatranirii premature.

Aceste recomandari, insa, nu specifica si ce tip de crema de protectie trebuie folosit pentru a proteja pielea de cancer si a imbunatati nivelul de vitamina D, ceea ce este important pentru sanatate si reduce riscul de melanom, potrivit viataverdeviu.ro.

In ciuda numarului mare de produse disponibile in comert si a promovarii masive a utilizarii protectiei solare, numarul celor care sufera de melanom malign este in continua crestere. Numarul cazurilor noi de cancer de piele la 100.000 de locuitori a crescut de la 7.9 in 1975 la 24 in 2013.

Acest lucru inseamna o crestere anuala de 3% a cazurilor noi si o crestere de 200% din 1975 pana in 2013.

Radiatiile ultraviolete ating pamantul sub forma de raze UVA si UVB si sunt clasificate drept carcinogene de Programul National de Toxicologie (SUA). UVA sunt in general considerate mai putin carcinogene decat UVB.

Pentru ca razele UVB au fost considerate mai periculoase, produsele de protectie solara au fost initial facute sa filtreze UVB si nu UVA. Studii recente, insa, au demonstrat ca radiatia UVA joaca, de fapt, un rol important in dezvoltarea melanomului malign, forma cea mai agresiva de cancer de piele.

Conform unor estimari recente, peste 144.000 de occidentali vor fi diagnosticati cu melanom in 2016, cu rate de supravietuire de cinci ani incepand de la 98% daca boala nu a ajuns la nodulii limfatici, 63% pentru cancerul regional si doar 17% pentru melanom metastatic la distanta.

O serie de studii demonstreaza ca protectia solara reduce numarul de celule noi scuamoase de cancer, insa nu are niciun efect asupra celulei de baza care contribuie, de fapt, la dezvoltarea unui melanom malign mai agresiv.

Exista dovezi care asociaza formele de cancer tratabil si nemelanomatos cu o expunere cumulativa la soare. Nu este, insa cazul melanomului malign, asociat cu arsuri solare semnificative.

Specialistii recomanda utilizarea cremelor de protectie solara doar ca filtru de protectie, nu ca motiv pentru a prelungi expunerea la soare. In cazul expunerilor prelungite, acestia recomanda utilizarea unor instrumente complementare de protectie, pe langa crema solara, cum ar fi palarii, ochelari de soare, haine lungi si umbra.

Mai mult, pe viataverdeviu.ro.

×
Subiecte în articol: cancer de piele
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close