Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Cum să te fereşti de cancerul de piele dacă faci sport în aer liber

Cum să te fereşti de cancerul de piele dacă faci sport în aer liber

Cum să te fereşti de cancerul de piele dacă faci sport în aer liber
Sursa foto: Foto: info-melanom.ro
05 Aug 2015   •   15:04

Dacă atunci când te duci la plajă ai dobândit şi reflexul de a folosi o cremă de protecţie, atunci când eşti pe stradă uiţi să iei în calcul acest aspect. 

Unele dintre cele mai expuse persoane la soare şi arsuri solare sunt cele care fac sport în aer liber, în special bicicliştii. Vremea frumoasă îi îmbie să iasă afară, însă faptul că se află în continuă mişcare şi vântul le dă o senzaţie de răcoare îi face să nu simtă discomfortul solar ca atunci când stai tolănit pe o saltea pe plajă. Aşa se face că atunci când ieşi des cu bicicleta şi petreci multe ore prin soare, ajungi să te bronzezi, sau mai bine spus -  să te arzi, pe mâini, ceafă şi picioare. 

Medicii atrag însă atenţia asupra pericolului la care se expun bicicliştii, dar nu numai: apariţia melanomului, cea mai gravă formă de cancer de piele. Melanomul este responsabil de 4% din toate cancerele de piele, dar provoacă 80% dintre decesele cauzate de cancerul cutanat și este mai răspândit la bărbați decât la femei. Cele mai multe persoane afectate de melanom mor în primul an de la diagnosticare, conform statisticilor, rata de supraviețuire a acestor pacienți este de 6-9 luni. "Cu toate acestea, melanomul se vindecă în 98% din cazuri dacă este depistat la timp și tratat.

Două comunităţi de biciclişti din Bucureşti au lansat un apel pentru conştientizarea acestui pericol şi au anunţat organizarea unui marş pe 22 august.

Până atunci însă iată cum poţi preveni această boală:
- Conform Prof. Dr. George Ţiplica perioada de expunere la soare nu trebuie să depăşească 90 de minute 
- faceţi o verificare periodică a pielii
- protecţie solară când se iese pe stradă la orele cu grad mare de radiaţii solare şi limitarea timpului de expunere
- folosirea hainelor de protecţie atunci când nu este prea cald afară: pe braţe şi pe picioare
- este recomandabil să aplicaţi crema de fotoprotecţie înainte de a vă îmbrăca, deoarece hainele nu vă protejează 100% împotriva arsurilor solare.


Semnale de alarmă:
- creşterea numărului de aluniţe pe corp, dar şi evoluţia pe tegument sau sângerarea
- mâncărimi, furnicături
- rude cu melanom
- eşti o persoană cu ten deschis, care se arde uşor, dar se bronzează foarte greu

Semnele de apariție a melanomului sunt date şi de "alfabetul melanomului": a — asimetria aluniței, b — bordură neregulată, c — culoare neomogenă, d — diametrul peste 6 mm, e — evoluție.

Mai multe informaţii pe info-melanom.ro.

×
Subiecte în articol: cancer de piele
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close