Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Este sau nu periculoasă soia pentru organism? Avertismentul specialiștilor

Este sau nu periculoasă soia pentru organism? Avertismentul specialiștilor

Este sau nu bună soia pentru organism? Aceasta este întrebarea care mereu se află pe buzele specialiștilor și care lansează de fiecare dată noi și noi teorii.

Este sau nu periculoasă soia pentru organism? Avertismentul specialiștilor
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
de M.P.    |    19 Iun 2020   •   08:34

Consumată în cantități mari, nu doar ca o sursă de proteine, dar și ca un ingredient în mâncarea procesată, soia rămâne un aliment controversat, unii militând pentru beneficiile sale asupra organismului, în timp ce alții spun că fac mai mult rău decât bine. 

Tipuri de soia

Boabele de soia sunt tipul de legume care pot fi consumate întregi sau procesate în diferite forme. Toate produsele din soia sunt cel puțin procesate și includ boabe de soia și edamame, care sunt boabe de soia imature. Laptele de soia șo tofu sunt de asemenea făcute din boabe de soia întregi. 
Produsele fermentate din soia sunt folosite ca metode tradiționale și includ sosul de soia, tempehu, miso și natto. 

Nutrienții din soia

Mâncarea de soia este o sursă bună pentru mulți nutrienți. De exemplu, o cană de Edamame conține: calorii – 189, carbohidrați – 11.5 grame, preoteina: 16,9 frame, grăsimi: 8.1 grame, vitamina C: 16% din aportul zilnic de referință, vitamina K – 52%, tiamină – 21%, riboflavină – 14%, acid folic – 121%, fier – 20%, magneziu – 25%, fosfor – 26%, potasiu -19%, zinc -14%, mangan – 79%, cupru – 19% din aportul zilnic de referință.

Soia poate avea cantități mici de vitamina E, vitamina B6, niacină și acid pantotenic. Mai poate conție și fibre probiotice și fitochimicale benefice.  

Efecte benefice asupra organismului

- Poate ajuta la scăderea colesterolului.

- Poate reduce simptomele de menopauză.

- Poate ajuta la fertilitate.

Efectele negative asupra organismului:

- Ar putea crește riscul de cancer la sân.

- Are impact asupra funcționării glandei tiroide.

- Are efect negativ asupra hormonilor masculini.

- Poate conține organisme modificate genetic.

- Poate afecta sănătatea digestivă.

Consumul cu moderație

Pe de altă parte cercetările arată că efectele benefice ale soiei depinde foarte mult de forma în care este consumată, întreagă sau fermentată. Majoritatea studiilor arată că dacă este consumată cu moderație este foarte sigură și are efecte benefice pentru mulți oameni. 
 

×
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close