Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Femeile din România care au implanturi cu gel industrial produse în Franța au dreptul să primească despăgubiri

Femeile din România care au implanturi cu gel industrial produse în Franța au dreptul să primească despăgubiri

Femeile din România care au implanturi cu gel industrial produse în Franța au dreptul să primească despăgubiri
11 Mar 2014   •   15:30

Cele aproximativ 250 de femei din România care au implanturi de tip P.I.P. cu gel industrial produse în Franța au dreptul să primească despăgubiri, după ce o instanță judecătorească din Franța a pronunțat o hotărâre în acest sens.

Avocatul Raluca Curelea de la firma de avocatură Benclinov și Asociații a declarat marți într-o conferință de presă că toate pacientele care au un astfel de implant sunt rugate să se prezinte la medic în vederea unui control pentru a se observa dacă implanturile au cumva fisuri, informează AGERPRES.

Președintele de onoare al Asociației Chirurgilor Plasticieni din România Ioan Lascăr a afirmat că este vorba de implanturi de o calitate îndoielnică produse în Franța.

"Acest tip de implant nu a fost folosit ilegal, ele posedau un certificat de calitate european. Acest lucru a oferit certitudine medicilor că implantul beneficiază de o aprobare. În SUA nu au fost acceptate aceste implanturi. În România nu avem un lot numeros de pacienți cu acest tip de implant. Implantul folosește un gel industrial care are alte proprietăți față de cele medicale. Este vorba de calitatea învelișului și de un anume tip de reacție tisulară. În România nu există o evidență exactă, un registru al pacientelor cu implanturi. Ar fi necesar un astfel de registru. Este nevoie de conștientizarea celor care au folosit implantul pentru a se prezenta la medic în vederea unui control. Indicația corectă ar fi de schimbare a implantului. Învelișul implantului se pare că are o fragilitate mai mare decât celelalte tipuri de implanturi. Cele mai frecvente reacții sunt cele de apărare din partea organismului. Se poate observa modificarea formulei leucocitare, a anumitor enzime, aceste lucruri putând fi considerate semne de alarmă. Un alt semne clinic este sub-febrilitatea. Prețul unui asemenea implant era de 600 de euro de pereche în timp ce al celorlalte implanturi era în jur de 1.000 euro. Nu am realizat niciodată un asemenea implant", a spus profesorul doctor Ioan Lascăr.

Avocatul Olivier Aumaître a susținut că au fost realizate aproximativ un milion de implanturi la nivel mondial, cele mai multe în America de Sud.

"Toate victimele pot obține compensații. Un proces colectiv în Franța, fiecare pacient din România poate participa la proces", a precizat avocatul francez.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close