Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă (P) Save the Start – Salveaza inceputul vietii!

(P) Save the Start – Salveaza inceputul vietii!

(P) Save the Start – Salveaza inceputul vietii!
28 Apr 2014   •   16:23
De ce sa stocam ADN la nastere?

ADN-ul (acidul dezoxiribonucleic) reprezinta o molecula ce se gaseste in toate celulele umane si sta la baza tuturor formelor organice de viata de pe Terra. ADN-ul stocheaza toata informatia genetica, necesara desfasurarii vietii zilnice. Aceasta informatie este transmisa de la o generatie la alta.

Stocarea de ADN este foarte valoroasa deoarece ADN-ul contine informatii vaste despre cine suntem si cine au fost stramosii nostri. El defineste trasaturile fizice si mentale si chiar determina daca putem transmite generatiilor viitoare anumite stari sau boli.

Structura ADN-ului este unica pentru orice individ al oricarei specii. Ba mai mult, este unica la nastere. Apoi ea sufera modificari pe tot parcursul vietii.

Aproximativ 75% dintre boli pot fi identificate urmarind compozitia genetica a individului.

Farmacogenomica si cunoasterea tiparului ADN vor ajuta medicii sa gaseasca medicamentele sau schemele de tratament care ar functiona cel mai bine in cazul fiecarei persoane, dar si pe cele care ar fi ineficiente.

Gratie progreselor din genetica, cercetatorii au reusit sa identifice mutatiile produse in ADN care sunt raspunzatoare de aparitia anumitor tipuri de cancer, boli cardiace sau alte afectiuni ereditare. Tinand seama de istoricul genetic al familiei, se face un pas important in aflarea cauzei bolii si mai ales in alegerea din timp a formei potrivite de tratament.

Bancile ce stocheaza ADN-ul permit ca structura genetica sa ramana nealterata pentru totdeauna, chiar si dupa moarte. Mostrele de ADN rezista pe perioada nedefinita in capsule speciale “SecuriGene”.

 

Celulele stem o posibila solutie pentru tratarea a peste 70 de boli!

Descoperite in anul 1978, celule stem hematopoietice din sangele cordonului ombilical au avut prima utilizare practica in 1988 cand a fost realizat primul transplant cu celule stem in scopul tratarii anemiei Fanconi la un copil de 5 ani. Copilul de atunci traieste si astazi datorita acelui transplant cu celule stem si este un militant activ al recoltarii de celule stem la nastere. Pana in prezent s-au efectuat cu succes peste 30.000 transplanturi cu acest tip de celule recoltate la nastere.

Conform Retelei Mondiale de Transplant Medular (WBMT), o organizatie stiintifica non-profit care se dedica studiului si realizarii transplanturilor cu celule stem, la sfarsitul anului 2012 a fost atins pragul primului milion de transplanturi cu celule stem, realizate in intreaga lume. 

Tot in anul 2012 cercetarile in domeniul celulelor stem au fost recompensate cu premiul Nobel pentru Medicina. Cercetatorul britanic John B. Gurdon  si cel japonez Shinya Yamanaka au fost recompensati cu Premiul Nobel pentru descoperiri in ceea ce priveste reprogramarea celulelor stem.

 “Descoperirile lor au fost revolutionare pentru intelegerea modului in care se dezvolta celulele si organismele”, au spus reprezentantii comitetului Nobel.

Recoltarea de sange din cordonul ombilical se poate face doar la nastere si reprezinta o procedura simpla si scurta, care ofera deplina siguranta pentru sanatatea mamei si a copilului.

 

BIOGENIS este singura banca de celule stem din Romania ce poate extrage, prelucra si purifica ADN la nastere!

×

ȘTIRI

Proiect: Închisoare pentru şoferii băuţi, drogaţi sau care nu deţin permis

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close