Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă (P) Soluţiile eHealth sunt esenţiale pentru creşterea transparenţei, eficienţei şi calităţii serviciilor medicale

(P) Soluţiile eHealth sunt esenţiale pentru creşterea transparenţei, eficienţei şi calităţii serviciilor medicale

(P) Soluţiile eHealth sunt esenţiale pentru creşterea transparenţei, eficienţei şi calităţii serviciilor medicale
11 Apr 2014   •   17:07
Un sistem de sănătate centrat pe om este un sistem al viitorului. El are structuri dinamice şi integrate care se vor putea adapta schimbărilor la nivelul societăţii în general şi al indivizilor în particular.

SIVECO Romania este un promotor activ în dezvoltarea şi implementarea proiectelor de eHealth, ca iniţiativă strategică de modernizare a societăţii.

„Health Forum s-a dovedit a fi un eveniment în care s-a constatat că, în pofida unor diferenţe în  propunerile de soluţii  prezentate, toţi actorii din sistemul de sănătate – minister, Casa Naţională de Asigurări, industria farmaceutică şi, nu în ultimul rând, asociaţiile pacienţilor sunt animaţi de dorinţa sinceră şi constructivă de a ajunge la forma optimă – după multiple criterii – a listei de medicamente compensate şi gratuite. Noi ne vom continua eforturile de  a contribui la realizarea unui sistem informatic al sănătăţii care să dispună de date corecte, complete, coerente, sigure, care să permită fundamentarea adecvată a deciziilor, în beneficiul pacientului, punctul focal al politicii de sănătate. Ne dorim ca sistemul informatic să permită pacientului să pună întrebări şi să primească răspunsuri, să interacţioneze cu alţi pacienţi şi să-şi acceseze propriile date medicale, să devină factor activ în îngrijirea propriei sănătăţi”, declară Traian Ionescu, Consilier al Preşedintelui SIVECO Romania.

Sistemul românesc de servicii medicale trebuie să facă faţă unor provocări majore, ca urmare a creşterii cerinţelor şi aşteptărilor populaţiei. Pentru a răspunde acestor necesităţi şi cerinţe crescute privind serviciile de sănătate, sunt necesare eforturi susţinute pentru a dezvolta şi a îmbunătăţi eficienţa sistemului sanitar la toate nivelurile. Punctul de pornire îl reprezintă formularea unei strategii coerente de asigurare a sănătăţii tuturor cetăţenilor. 

 „Îngrijirea de sine va deveni tot mai importantă, pacienţii vor avea acces la cunoştinte în egală măsură cu medicii. Sistemele de îngrijire a sănătăţii îşi vor deplasa atenţia spre bolile cronice, iar pacienţii şi medicii trebuie să devină parteneri egali. Sănătatea trebuie plasată în centrul preocupărilor tuturor”, afirmă Traian Ionescu.

SIVECO dezvoltă şi implementează soluţii complexe ce vizează îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate, prin utilizarea extensivă de instrumente informatice. Este de subliniat contribuţia substanţială la proiectarea şi implementarea celui mai complex proiect IT, desfăşurat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, şi anume Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).  PIAS are ca „fundaţie” solidă: Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care gestionează asiguraţii şi fondurile aferente asigurărilor de sănătate. Acesta este completat de Sistemul Informatic pentru Prescripţia Electronică (SIPE), care generează, validează şi eliberează reţetele în format electronic şi permite gestionarea eficientă şi transparentă a fondurilor destinate asigurării pentru populaţie a medicamentelor compensate, Cardul Electronic pentru Asigurările de Sănătate (CEAS), a cărui utilizare permite creşterea securităţii în identificarea pacienţilor şi stabilirea calităţii de asigurat şi Dosarul Electronic de Sănătate (DES), care conţine istoricul de date medicale relevante ale pacienţilor şi care va permite generarea şi gestionarea, cu respectarea prevederilor legale, a unor adevarate „biografii de sănătate” a celor ce beneficiază de servicii de îngrijire a sănătăţii.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close