Antena 3 CNN Mediu „Insula care plutește în cer”. Povestea Muntelui Roraima, unul dintre cele mai misterioase locuri din lume. Localnicii spun că e sacru

„Insula care plutește în cer”. Povestea Muntelui Roraima, unul dintre cele mai misterioase locuri din lume. Localnicii spun că e sacru

B.C.
2 minute de citit Publicat la 08:00 08 Mar 2025 Modificat la 08:41 08 Mar 2025
muntele roraima
Muntele Roraima se află în lanțul muntos Pakaraima, din America de Sud. FOTO: Getty Images

Aflat în lanțul muntos Pakaraima, din America de Sud, Roraima, supranumit „Insula care plutește pe cer”, este un platou sedimentar vechi de aproape două miliarde de ani. De-a lungul timpului, muntele i-a uimit pe oameni datorită formei sale inedite și chiar a dat naștere mai multor legende, transmite Live Science.

Roraima impresionează prin forma sa aparte și adăpostește o biodiversitate inedită, cu specii de plante și animale unice pe planetă. 

Platoul este adesea înconjurat de un inel de nori, ceea ce face ca vârful să arate ca o insulă plutind pe cer. Acesta are o înălțime de aproape 3.000 de metri. Geologii numesc acest tip de formațiune „tepui”, care înseamnă „casa zeilor” în limba poporului indigen local. Ei cred că tepuis este sacru și că Muntele Roraima este butucul unui copac supranatural care a ținut toate fructele și legumele lumii până când o figură mitică pe nume Makunaima l-a doborât, potrivit International Business Times.

Cum s-ar fi format

Dar oamenii de știință au o altă explicație pentru modul în care a apărut Muntele Roraima. Tepuis se găsesc exclusiv în America de Sud, și în special în Venezuela și vestul Guyanei. Potrivit Societății Geologice din Londra, tepuis sunt rămășițele unui bloc uriaș de gresie care s-a format în această regiune în urmă cu aproximativ două miliarde de ani, pe măsură ce dunele mari de nisip s-au solidificat încet în rocă.

În următorii 1,5 miliarde de ani, alte tipuri de roci s-au acumulat deasupra blocului de gresie, dar aceste straturi au fost erodate în urmă cu aproximativ 180 de milioane de ani. Vântul și apa au sculptat apoi platourile uriașe, abrupte, pe care le vedem astăzi. 

Vârful Roraima adăpostește un ecosistem unic. Mare parte din flora și fauna sa sunt endemice, ceea ce înseamnă că nu se găsesc în altă parte a planetei. 

Cu toate acestea, un studiu din 2012 a constatat că aceste ecosisteme nu sunt complet izolate. Cercetătorii au analizat ADN-ul a patru specii de broaște de copac care trăiesc pe tepuis separate pentru a determina dacă aceste specii au avut vreun contact între ele în ultimii 70 de milioane de ani. Oamenii de știință au descoperit că broaștele au un strămoș comun, sugerând că acestea și poate și alte creaturi se pot deplasa mai departe de vârf și pot reveni în același loc.

Vârful Muntelui Roraima și priveliștile sale incredibile sunt accesibile turiștilor, dar urcarea în vârf necesită o călătorie care durează mai multe zile.

×
x close