Antena 3 CNN Mediu Poluare Agenția Europeană a Mediului arată câți români mor anual din cauza poluării | Orașul din România cu cel mai poluat aer

Agenția Europeană a Mediului arată câți români mor anual din cauza poluării | Orașul din România cu cel mai poluat aer

Agenția Europeană a Mediului a publicat concluziile unui studiu, realizat în 2023, care arată câte persoane mor în România, anual, din cauza poluării.

Agenția Europeană a Mediului arată câți români mor anual din cauza poluării | Orașul din România cu cel mai poluat aer
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    25 Ian 2024   •   23:30

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, România se află pe poziţia a opta la nivel european în ceea ce priveşte decesele premature cauzate de poluare.

Un studiu din 2023 al Agenției Europene a Mediului arată că, în România mor, anual, aproximativ 30.000 de oameni, din cauza poluării.

Potrivit datelor oferite de către Agenţia Europeană de Protecţie a Mediului, ieşenii respiră, zi de zi, cel mai poluat aer din România, în ultimii doi ani aici fiind înregistrate cantități îngrijorătoare de particule fine sau PM2.5. 

Potrivit documentului, Iașiul este pe locul 340 din 375 de orașe monitorizate de Agenția Europeană de profil. În cadrul studiului, orașele din Europa sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, în ultimii doi ani.

De-a dreptul șocant este că Iașiul depășește, la poluare, indicatorii din Paris și Madrid la un loc, deși sunt orașe de 20 de ori mai mari.

Aglomeraţia de pe străzile Iaşiului este un factor care influenţează calitatea vieţii, susţine municipalitatea ieşeană. 

"Atât traficul, cât şi mulţi alţi factori, precum centralele de apartament, contribuie la creşterea gradului de poluare din municipiul Iaşi.

Prin Programul Rabla Local am încurajat ieşenii să renunţe la autoturismele vechi şi poluante, dar nu este suficient. Investim în transportul electric în comun şi suntem campioni la nivel naţional când vine vorba despre investiţii în spaţii verzi.

Iaşiul este un punct de atracţie pentru cei care locuiesc în afara oraşului, iar aceşti oameni muncesc în Iaşi şi vin cu autoturismele. Astfel, se ajunge la ambuteiaje", a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, potrivit adevarul.ro.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close