
La eWorks din New York, mormanele de televizoare prăfuite, computere personale, imprimante și alte tehnologii vechi sunt începutul unei vânători de comori electronice. „Există o valoare care ar putea fi acolo”, a declarat Mark Wilkins, CEO al eWorks, pentru CBS News. „Poate că este o valoare mică, dar este treaba noastră să trecem cu adevărat prin acest proces și să evaluăm fiecare dintre aceste componente.”
Echipa lui Wilkins testează mai întâi pentru a vedea dacă electronicele mai funcționează. Dacă nu, acestea sunt dezasamblate, deoarece orice dispozitiv cu cip poate conține aur, și mai mult decât ați putea crede.
Și nu este vorba doar de aurul care poate fi văzut cu ochiul liber pe plăcile de circuite, ci și de piesele minuscule ambalate în interiorul procesoarelor și al altor componente.
Alireza Abbaspourrad, profesor asociat de chimie alimentară și tehnologia ingredientelor la Universitatea Cornell, spune că există mai mult aur într-o tonă de deșeuri electronice decât într-o tonă de minereu extras din pământ.
Câte kilograme de aur pot fi recuperate dintr-un milion de telefoane uzate
Abbaspourrad explică faptul că aproximativ un milion de telefoane mobile uzate pot produce „ceva apropiat de 70 până la 85 de kilograme de aur”.
Dar, până în prezent, procesul a necesitat substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi cianura, pentru a-l filtra. Astfel, Abbaspourrad și echipa sa de la Cornell au dezvoltat o metodă pe care o consideră mai eficientă și care prezintă mai puține riscuri pentru mediu. Procesul utilizează un compus organic pentru a absorbi ionii de aur ca un burete.
„Buretele nostru vizează selectiv doar aurul, iar aceasta este o diferență majoră”, a declarat Abbaspourrad.
Aurul poate fi apoi reutilizat în panouri solare, electronice noi și posibil chiar bijuterii. O extracție mai ușoară și mai ieftină ar putea stimula financiar reciclarea în condiții de siguranță și ar ține metalele toxice departe de depozitele de deșeuri.
Deșeurile electronice globale vor crește la 80 de milioane de tone metrice anual până în 2030
Un raport al Organizației Națiunilor Unite publicat anul trecut a arătat că, în 2022, lumea a generat 62 de milioane de tone de deșeuri electronice, cum ar fi telefoane mobile și laptopuri învechite. Aceasta a marcat o creștere de 82% față de doar un deceniu înainte.
Și, potrivit Cornell, se așteaptă ca deșeurile electronice globale să crească la 80 de milioane de tone metrice anual până în 2030.
„Cred că lumea este acum mult mai conștientă de acest lucru”, a declarat Wilkins.
Wilkins și eWorks văd în această grămadă în creștere o oportunitate. Înființată în urmă cu mai bine de un deceniu, compania a creat zeci de locuri de muncă pentru angajații cu handicap care învață cum să manipuleze, să sorteze și să dezmembreze tehnologia veche.
„Misiunea noastră este de a oferi formare, educație și locuri de muncă pentru persoanele cu handicap”, a declarat Wilkins. „Deci, aproximativ 48% din forța noastră de muncă sunt persoane cu nevoi speciale.”
Este o șansă de a ajuta mai mulți oameni și planeta, iar acest lucru este posibil prin exploatarea gadgeturilor pentru aur.