
După un weekend rece în nord-estul Europei, temperaturile scăzute se vor extinde înspre sud în această săptămână. Valul de frig este cauzat de o zonă extinsă de presiune ridicată deasupra Mării Nordului, care permite aerului foarte rece de origine arctică să înainteze către sud, scrie The Guardian. În România a fost cea mai friguroasă dimineață de 8 aprilie din ultimii aproximativ 50 de ani, 45 de stații meteo ANM au înregistrat recorduri termice zilnice. Trei stații au depășit vechile recorduri lunare la temperaturile minime (Varadia de Mures, Băilești și Apa Neagră). Cea mai scăzută temperatură marți dimineață a fost de minus 19 grade, la Vârfu Omu.
Scăderea temperaturilor a început să fie resimțită încă de sâmbătă în țări precum Polonia și Lituania. În Polonia, temperatura maximă a fost de 11°C, iar în Lituania de doar 6°C, comparativ cu maximele zilei precedente, care au fost de 21°C și respectiv 18°C.
Pe măsură ce săptămâna avansează, vremea rece se va extinde și va afecta zone din Rusia până în Germania și din Estonia până în sudul Italiei și Grecia, cu temperaturi cu 5-10°C sub media obișnuită pentru această perioadă. Astfel, mare parte din Europa de Est va avea temperaturi maxime sub 10°C, iar Grecia va înregistra maxime în jurul valorii de 13-15°C. În regiunile montane sunt așteptate temperaturi negative și posibile ninsori.
În vestul Europei, temperaturile vor fi mai mari cu aproximativ 5°C decât media sezonului, datorită curenților de aer din sud. Franța și Spania vor avea temperaturi maxime în jurul a 25-28°C, iar în Marea Britanie maximele vor ajunge la valori de aproximativ 15-18°C.
Statele Unite continuă să se confrunte cu fenomene meteo extreme în regiunile centrale și estice, inclusiv furtuni, inundații și tornade, generate de un sistem de presiune joasă care se deplasează spre est. Aceste fenomene severe au cauzat cel puțin 16 decese. În vestul acestor regiuni afectate, un sistem de presiune ridicată a adus aer rece dinspre nord către statele sudice și nordul Mexicului, scăzând temperaturile cu peste 10°C sub media normală. Această masă de aer rece va continua să se deplaseze spre est, atenuând astfel condițiile severe din centrul și estul SUA.
În Atlantic, un sistem de presiune joasă s-a intensificat săptămâna trecută deasupra Insulelor Canare, fiind denumit „Furtuna Nuria” de către Serviciul Meteorologic Spaniol. Aceasta este cea de-a 14-a furtună cu nume din Spania în acest sezon. Insula La Palma a fost cea mai afectată, cu rafale de vânt de aproximativ 100 km/h și precipitații de peste 30 mm într-o singură oră. Ulterior, furtuna Nuria s-a deplasat către nord-est, spre Spania continentală și Portugalia, aducând ploi suplimentare și vânturi puternice.
Când scăpăm de episodul de iarnă
Vremea rea, gerul și ninsorile vor continua până joi, dar de vineri temperaturile vor crește considerabil, urmând să ajungă chiar la 22 - 23 de grade săptămâna viitoare, a declarat luni Florinela Georgescu, directorul de prognoză din Administrația Națională de Meteorologie, la Antena 3 CNN.
"De vineri începe un proces de încălzire puternică, pentru că ne vom întoarce la temperaturile de peste 20 de grade Celsius. E posibil ca la începutul săptămânii viitoare temperaturile să fie de 22-23 de grade.
Până atunci însă vremea se menține deosebit de rece. Temperaturile maxime luni și marți vor fi între 0 și 10 grade. Minimele vor fi în general negative, vor coborî în depresiuni până spre -10 grade.
Vor fi precipitații sub toate formele, dar mai ales ninsori luni în nordul, centrul și estul țării, mixte în regiunile sudice, inclusiv în zona Capitalei.
Nu ar fi exclus ca luni seară, să mai avem un episod de ninsoare sau de lapoviță, marți din nou în jumătatea de nord a țării, iar miercuri și joi ar putea aduce mai multe ninsori, mai consistente, în jumătatea de est a teritoriului", a spus meteorologul.
Stratul de zăpadă în aceste condiții, poate să mai crească în zonele montane, iar în zonele mai joase, să se depună un strat nu foarte consistent, a adăugat Florinela Georgescu.
Temperaturi minime înregistrate marți dimineață
-19 grade Vf. Omu
-16 grade Țarcu
-15 grade Bâlea Lac
-15 grade Călimani
-13 grade Vlădeasa
-12 grade Sinaia
-12 grade Poiana Stampei
-11 grade Bucin
-11 grade Obârșia Lotrului
-11 grade Horezu
-11 grade Miercurea Ciuc
-10 grade Toplița
-9 grade Joseni
-8 grade Vărădia de Mureș
-8 grade Padeș - Gorj
-8 grade Câmpulung Mușcel
-7 grade Odorheiul Secuiesc
-7 grade Târgu Secuiesc
-6 grade Târgoviște
-6 grade Bistrița
-6 grade Arad
-6 grade Lugoj
-6 grade Gurahonț
-5 grade Timișoara
-4 grade Cluj-Napoca
-4 grade Focșani
-3 grade Pitești