Antena 3 CNN Meteo Valul de aer fierbinte din Africa care a sufocat Europa de Vest înaintează spre România

Valul de aer fierbinte din Africa care a sufocat Europa de Vest înaintează spre România

Mai multe regiuni din Europa Occidentală sunt afectate în continuare de un val de aer fierbinte venit din Africa.

Valul de aer fierbinte din Africa care a sufocat Europa de Vest înaintează spre România
Sursa foto: Mario Tama/Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iun 2022   •   10:45

Agenţia meteorologică din Franţa a comunicat că temperaturile ar putea ajunge până la 43 de grade Celsius în anumite zone, depăşind cu mult cele mai mari valori înregistrate vreodată în luna iunie.

Un val de caniculă va lovi de săptămâna viitoare România, Grecia şi Bulgaria, avertizează meteorologii.

În unele regiuni din nord-estul Spaniei, temperaturile au ajuns la valori similare, iar acolo au fost emise alerte de tip cod roşu.   Episodul de caniculă, care afectează şi Franţa şi Italia, ar urma să se încheie duminică, graţie unei mase de aer mai rece venită din vest, potrivit AEMET.

Spania, care a înregistrat în acest an cea mai călduroasă lună mai de la începutul secolului, potrivit agenţiei sala naţionale de meteorologie, a traversat deja patru episoade de temperaturi ridicate extreme în ultimele 10 luni, inclusiv valul actual de căldură.  

În Franţa cea mai timpurie caniculă din istorie în Hexagon, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius şi zeci de departamente plasate sub cod portocaliu.  

Valul de căldură provoacă probleme şi în Belgia, unde temperaturile de 35 de grade Celsius au dus la instituirea codului portocaliu în mai multe regiuni, iar la Berlin, în Germania, pompierii au fost scoşi ca să răcorească străzile oraşului cu jeturi de apă.

Vreme extremă în Spania: țara se luptă cu incendii de vegetație din cauza caniculei

Spania se luptă cu incendiile de vegetație, în timp ce țara este cuprinsă de caniculă, anunță Reuters.

Pompierii s-au luptat sâmbătă pentru a ține sub control incendiile de vegetație din Spania, iar oamenii au căutat să se răcorească folosind ventilatoare, stând la umbră și consumând multă apă. Spania se confruntă cu un val de căldură neobișnuit pentru luna iunie care a dus temperaturile aproape de maxime record.

Spania se îndreptă spre cele mai ridicate temperaturi de început de vară din ultimele decenii, cu prognoze între 40-42 de grade Celsius în Zaragoza, în nord-est, și în zone din Navarra și La Rioja, în nordul Spaniei, potrivit agenției meteorologice naționale AEMET.

Multe zone din Europa de Vest au fost sufocate în ultimele zile de temperaturi neobișnuit de ridicate pentru acest sezon, agravând temerile legate de schimbările climatice.

×
Subiecte în articol: vreme meteo Europa
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close