Antena 3 CNN Politică 2013, anul SCANDALURILOR în USL. Iată principalele teme care au generat tensiuni între PNL şi PSD

2013, anul SCANDALURILOR în USL. Iată principalele teme care au generat tensiuni între PNL şi PSD

2013, anul SCANDALURILOR în USL. Iată principalele teme care au generat tensiuni între PNL şi PSD
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Dec 2013   •   09:59

Anul 2013 a fost cu siguranţă anul scandalurilor în USL. Nici nu au câştigat bine alegerile că au şi început cearta. Prima şi poate cea mai grea piatră de moară a fost numirea Laurei Kodruţa Kovesi în fruntea DNA. Gestul premierului Victor Ponta l-a făcut pe Crin Antonescu să se dezică de numire şi să anunţe un prim mare hop în relaţia dintre principalele partide care compun uniunea.

O cutie a Pandorei din care au izvorât de-a lungul anului certuri nesfârşite în USL.

La patru luni după ce USL a câştigat alegerile, uniunea avea să fie zdruncinată de un prim scandal. Plecarea Monei Pivniceru, adusă de liberali în guvernul Ponta, pe scaunul de ministru al Justiţiei, la Curtea Constituţională, l-a adus pe Victor Ponta în postura de ministru de justiţie interimar. Din această funcţie acesta a nominalizat-o pe Laura Codruţa Kovesi, apropiată a preşedintelui Băsescu, în fruntea DNA.

În această chestiune, propunerea doamnei Kovesi în urma unui compromis cu Băsescu, mă despart fundamental de Victor Ponta", spunea atunci liderul PNL Crin Antonescu.

Atunci s-a pus pentru prima dată în discuţie, la modul serios, ruperea USL.

Imediat după această nominalizare, liberalii au renunţat la Ministerul Justiţiei.

La scurt timp, Victor Ponta l-a nominalizat pe Robert Cazanciuc pentru Ministerul Justiţiei.

Vacanţa de vară a mai liniştit apele. Prospăt întorşi din concedii, cu baterille încărcate, au început să se încaiere din nou. De această dată, problema a fost Roşia Montană. Un proiect de guvern a fost trimis la Parlament, doar că PNL-ul nu a fost de acord cu modul de operare al PSD care ceruse procedura de urgenţă şi-i cereau lui Ponta să aprobe proiectul printr-o hotărâre de Guvern. Cu greu, apele s-au calmat după ce s-a decis formarea unei comisii speciale de anchetă.

Efortul s-a dovedit ulterior inutil. Roşia Montana a picat la vot în Parlament.

A urmat o nouă ruptură de ritm. Comisiile pe terenurile de la NANA şi creditul de 1 milion de euro luat de Ioana Băsescu de la CEC.

Liberalii au ezitat în primă fază să se pronţe în această speţă şi i-au acuzat pe PSD-işti că pun presiune pe ei. În cele din urmă au căzut la pace.

Ultimul episod al certurilor USl pe 2013 s-a derulat chiar în urmă cu câteva zile pe Codul de procedură penală şi pe legea Amnistiei. Atât Crin Antonescu cât şi premierul Victor Ponta au declarat la unison că habar nu au avut despre cele două proiecte de lege.

Au urmat acuze de minciună de-o parte şi de alta, totul culminând cu anunţul preşedintelui liberal că este "indecent" să se mai afişeze în public cu Victor Ponta. Scandalul s-a stins abia dup ce premierul s-a deplasat cu câţiova miniştri PSD la sediul liberalilor pentru a negocia pacea.

×
Subiecte în articol: scandal usl Victor Ponta Crin Antonescu
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close