Antena 3 CNN Politică Adrian Năstase: Băsescu minte cu privire la Coduri

Adrian Năstase: Băsescu minte cu privire la Coduri

Adrian Năstase: Băsescu minte cu privire la Coduri
Sursa foto: adrian nastase
23 Apr 2009   •   01:41

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a ţinut să ia poziţie în privinţa discuţiilor de la Palatul Cotroceni dintre preşedintele României şi reprezentanţii societăţii civile pe tema adoptării codurilor din justiţie.
Referindu-se la faptul că Traian Băsescu i-a criticat pentru că ar fi venit doar să facă poze la Palat, dar fără amendamente, Adrian Năstase scrie că ongiştii ar fi trebuit să îi reamintească preşedintelui că ?amendamentele la codurile în dezbatere la Parlament, se depun la Parlament. Procedurile sunt clare şi nu poate să decida PREŞEDINTELE dacă să ?dea? 3 zile sau 30 de zile de discuţii aprofundate între ONG-uri şi Parlament?.
Liderul PSD ţine să facă câteva sublinieri pe această temă. ?Băsescu a minţit când a anunţat că există un termen limită, în vară, stabilit de Comisia Europeană, pentru finalizarea Codurilor. Din răspunsul la scrisoarea pe care am adresat-o preşedintelui Barroso şi din comentariile comisarului Barrot rezultă clar acest lucru.
Ideea asumării răspunderii guvernului pe niăte texte elaborate de diferiţi specialişti, fără a pune în discuţie publică şi parlamentară noile principii de politică penală sau din domeniul civil este aberantă şi oricum jignitoare la adresa parlamentarilor.
De altfel, dacă ne-am fi luat după capul lui Băsescu, textele Codului penal şi ale Codului civil rămâneau în formula din ianuarie, iar sutele de amendamente depuse şi acceptate în dezbaterea din Parlament, dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe textele iniţiale, ar fi putut fi preluate la Cotroceni pentru o utilizare fiziologică.
Băsescu minte şi când vorbeşte despre o dezbatere timp de 10 ani a Codurilor. Nu au fost dezbătute ACESTE coduri, ci diverse variante, sub anumite aspecte, foarte diferite.
Un nou Cod penal fusese adoptat de Parlament (şi promulgat) în 2004. Aveam deci un alt cod, nu pe cel din 1969. Cine l-a blocat? Cine i-a amânat punerea în aplicare? Ministrul sub acoperire, Monica Macovei. N-a ştiut Băsescu lucrul asta?
Băsescu îi jigneşte pe locuitorii sectorului 5, considerând că nu pot participa la dezbaterea Codurilor. Nu este vorba de aspectele tehnice, juridice, pe care nu le pricepe nici Băsescu, nefiind jurist, ci de orientarea acestora, de principiile noi ce ar trebui formalizate în prevederile Codurilor.
După ce a vorbit săptămâni întregi de nevoia ?adoptării codurilor?, ca şi când România ar fi o ţară care acum îşi adoptă, pentru prima dată legislaţia de bază în domeniul penal şi în cel civil, Băsescu, sfătuit probabil să nu mai spună prostii, a vorbit astăzi despre ?modernizarea? codurilor.
Pe de altă parte,îl interesează pe Băsescu agitaîia din justiîie, faptul că sute de magistraţi vor să se pensioneze sau să plece, datorită noilor reglementări?
În definitiv, mesajul lui Băsescu este simplu: ?Ce nevoie avem să adoptăm un Cod penal modern? Ce DNA-ul lui Morar nu ştie ce are de făcut??, srie Adrian Năstase pe pagina sa de internet.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase dezbatere publica
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close