Antena 3 CNN Politică Adrian Năstase: Comportamentul lui Traian Băsescu ne arată un preşedinte care poate fi învins la alegerile prezidenţiale

Adrian Năstase: Comportamentul lui Traian Băsescu ne arată un preşedinte care poate fi învins la alegerile prezidenţiale

Adrian Năstase:  Comportamentul lui Traian Băsescu ne arată un preşedinte care poate fi învins la alegerile prezidenţiale
Sursa foto: adrian nastase
03 Apr 2009   •   04:57

Adrian Năstase a demarat pe blogul său o serie de materiale de analiză a situaţiei din România, după primele trei luni în care formaţiunea din care face parte, PSD, s-a aliat cu PDL pentru a guverna ţara.
În deschidere el afirmă că nu este o persoană ?care se emoţionează la ştirile ?căpuşă? pe care le vedem apărând de câteva luni - percheziţia ordonată astăzi de Parchet la Becali fiind ultima din această serie - şi care acoperă periculos dezbaterile reale de care am fi avut nevoie. Eu nu iau decizii politice doar pe baza instinctelor sau ale pasiunilor de moment. Cred, şi am crezut întotdeauna, că cele mai bune decizii se iau pe baza unor eforturi analitice riguroase, fiindcă doar în acest fel putem să evaluăm cât mai multe dintre informaţiile la care avem acces.?

În acest sens, politicianul apreciază efectele crizei financiar-economice din Occident încep să lovească şi România, iar ?aceste efecte vor fi puternice şi, din păcate, nu vor trece uşor. Ele vor forţa partidele şi celelalte instituţii politice ale statului român să îşi orienteze toate eforturile pentru combaterea efectelor crizei?.
În plus, liderul PSD crede că ?populaţia nu primeşte de la conducătorii politici un semnal suficient de puternic de solidaritate şi sprijin pentru această perioadă?, iar dacă guvernul are încă scuza adaptării la o situaţie nouă şi dificilă, ?preşedintele nu are această scuză?.
El este convins că formula de guvernare şi coabitarea dintre cele două formaţiuni ?care au fost mereu adversari politici nu va funcţiona (dacă va continua pe termen lung) la fel de cuminte si de lin pe cat se anticipa la începutul anului. Scandalurile din teritoriu, presiunea rescrierii istoriei (alianţele locale, de exemplu), ciocnirile punctuale (la unele am luat şi eu parte, din păcate) îmi confirmă temerea cu privire la această colaborare. Trebuie să fim însă cu toţii conştienţi de limitele acestei colaborări, tocmai pentru ca ea să producă si rezultate pozitive, nu doar aşteptări înşelate?.
De asemenea, Adrian Năstase trage concluzia că ?spre deosebire de alţi ani, comportamentul lui Traian Băsescu ne arată un preşedinte care poate fi învins la alegerile prezidenţiale. Traian Băsescu pare mai dezorientat si mai impulsiv ca oricând. Si efectul negativ este încercarea preşedintelui de a subordona interesele publice campaniei sale de realegere. Inclusiv prin tentativa, sper nereuşită, de a devansa momentul alegerilor prezidenţiale pana la suprapunerea cu europarlamentarele?.
Aici aminteşte de decizia sa de a nu mai candida la alegerile prezidenţiale. ?Am vrut si vreau să îl înving pe Traian Băsescu. Asta nu se schimbă. Dar, aşa cum am spus şi colegilor mei când s-a decis intrarea la guvernare alături de PD-L, aş avea mari reţineri sa candidez în aceste condiţii. Nu pot fi interesat de o astfel de competiţie, pentru că aş intra în contradicţie cu propriul meu mesaj. Voi rămâne un adversar direct şi decis al lui Traian Băsescu si îl voi susţine cu inima deschisă pe candidatul PSD la preşedinţie. Iar cel mai natural candidat al PSD, în condiţiile actuale, este tocmai preşedintele partidului, Mircea Geoană. Este bine plasat in sondaje, beneficiază de sprijinul partidului, şi-a manifestat intenţia de a candida. Si cred ca îl poate învinge pe Traian Băsescu, dacă va face o campanie foarte bună, radicalizându-şi mesajul începând de acum şi prezentând un proiect propriu, alternativ. Perioada incertitudinilor va trebui sa se încheie, iar partidul trebuie sa fie solidar cu liderii săi, mai mult decât până acum?, aprecia Năstase.

Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close