Antena 3 CNN Politică Antonescu: Ca președinte interimar garantez independența instituțiilor fundamentale și a justiției

Antonescu: Ca președinte interimar garantez independența instituțiilor fundamentale și a justiției

Antonescu: Ca președinte interimar garantez independența instituțiilor fundamentale și a justiției
Sursa foto: Foto: Intact Images
07 Iul 2012   •   01:02

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că, în calitate de preşedinte interimar al României, justiţia va asigura o funcţionare corectă şi că nu va exercita nicio presiune politică asupra unor instituţii fundamentale în stat, informează Agerpres.

"În calitate de preşedinte interimar, doresc să reafirm şi să garantez şi ataşamentul meu personal şi al tuturor parlamentarilor USL şi ai celor care au votat azi pentru suspendare faţă de valorile şi instituţiile statului de drept, faţă de necesitatea funcţionării ireproşabile a tuturor instituţiilor prevăzute în Constituţie faţă de o justiţie independentă scoasă complet de sub influenţa factorului politic” a declarat liderul PNL Crin Antonescu.

”Instituţii fundamentale cum ar fi CCR, ÎCCJ, Parchetul General, DNA, ANI, serviciile speciale, SRI şi SIE, justiţia în ansamblul său, toate acestea vor avea o funcţionare corectă, nu se va exercita niciun fel de presiune politică asupra lor şi aşa cum azi Parlamentul şi-a spus cuvântul în cadrul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, toate aceste instituţii trebuie să funcţioneze şi vor funcţiona în conformitate cu spiritul şi în litera Constituţiei", a mai spus Antonescu, în conferinţa susţinută împreună cu premierul Victor Ponta.

El a precizat că va căuta să limiteze la minimum prerogativele de preşedinte interimar.

"Fac deosebirea între un preşedinte ales şi un preşedinte interimar. Sunt conştient de acest lucru. Voi căuta să limitez la minim folosirea prerogativelor prevăzute în Constituţie pentru funcţia de preşedinte interimar pentru că din punctul meu de vedere până la 29 iulie, până când poporul român îşi va spune cuvântul, nu avem o situaţie definitivă. Cred că locul în care se va exercita această îndatorire publică nu are importanţă. Presupun că este vorba de Cotroceni aşa s-a întâmplat şi nu se poate în fond altfel, imaginându-ne că în agenda din această perioadă a preşedintelui României este întâlnirea sau primirea unui şef de stat asta se poate face doar la Cotroceni şi de altfel este normal. Nu am niciun fel de nerăbdare, aşa cum credeau unii, să dau buzna acolo. Voi face cu responsabilitate şi discreţie tot ceea ce trebuie făcut în această situaţie de interimat", a precizat Antonescu.

El a făcut apel la cetăţeni şi la toate instituţiile statului să-şi desfăşoare activitatea "în condiţii normale a unui stat democratic pe deplin, membru al UE"

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close