Antena 3 CNN Politică "Băsescu a şantajat judecătorii Curţii"

"Băsescu a şantajat judecătorii Curţii"

"Băsescu a şantajat judecătorii Curţii"
18 Apr 2007   •   13:53

PSD cere demisia de onoare a preşedintelui Băsescu, pe care îl acuză că a cerut SRI informaţii compromiţătoare despre judecătorii Curţii Constituţionale. Liderul Mircea Geoană îl acuză de poliţie politică, şantaj şi intimidare a judecătorilor Curţii. Preşedintele PSD a prezentat documente care, spune el, dovedesc că şeful statului a cerut directorilor SRI şi SIE să caute date compromiţătoare despre trecutul judecătorilor. Liderul PSD susţine că SRI a dispus verificarea acestor date în banca de date şi, ulterior, a fost înaintată o notă preşedintelui în care se oferea baza de şantaj pentru judecătorii CC.

Geoană a prezentat două bilete scrise de prim-adjunctul SRI, Florin Coldea, unde apar numele a trei magistraţi, Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Aspazia Cojocaru. Doi dintre ei ar fi avut dosare de informatori, iar al treilea, dosar penal. Liderul PSD consideră deosebit de important faptul că pe această listă se află chiar raportorul Curţii Constituţionale, care are un rol esenţial în redactarea avizelor Curţii. ?Dovada acestei imixtiuni nepermise în viaţa democratică a României şi a poliţiei politice înfăptuite de Traian Băsescu sunt biletele olografe ale primului adjunct al SRI, Florian Codlea, prin care se cer dosarele judecătorilor?.

Preşedintele Traian Băsescu respinge categoric acuzaţiile lui Mircea Geoană şi le consideră o încercare de a decredibiliza avizul negativ privind suspendarea, dat de Curtea Constituţională.

Răspunsul Curţii Constituţionale
Biroul de presă al Curţii Constituţionale a remis un comunicat de presă în care se susţine că judecătorii Curţii nu pot fi influenţaţi sub nicio formă în ceea ce priveşte rezolvarea cauzelor. ?În legătură cu acuzaţiile aduse judecătorilor Curţii Constituţionale, Curtea precizează, pentru corecta informare a opiniei publice, că asupra nici unuia dintre membrii săi nu s-au exercitat presiuni de către autorităţile publice, partide politice, organizaţii ale societăţii civile ori reprezentanţi ai acestora. Curtea Constituţională nu poate fi influenţată sub nicio formă în soluţionarea cauzelor cu care este învestită în virtutea rolului său de garant al supremaţiei Constituţiei", se arată în comunicat.

Geoană susţine că SRI şi preşedintele au folosit informaţii compromiţătoare din trecutul judecătorilor pentru a le influenţa decizia şi avizul. ?Decizia Curţii Constituţionale a fost viciată?, a spus Geoană.

Liderul PSD consideră că, dacă judecătorii Curţii Constituţionale au fost dovediţi de CNSAS că au făcut poliţie politică, ei trebuie să îşi dea demisia. Social-democraţii cer şi înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă ?cu privire la dimensiunea legală şi penală a acestor fapte?.

În plus, Geoană solicită o expertiză grafologică a biletelor olografe prezentate pentru a nu avea dubii cu privire la cine le-a scris. PSD cere anchetarea tuturor celor vinovaţi de acest caz de o gravitate extremă. Mircea Geoană mai cere şi prezentare neîntârziată de către SRI şi SIE a tuturor notelor trimise şefului statului cu privire la acest subiect. Liderul PSD crede că Parchetul militar ar trebui să îl pună imediat sub acuzare pe primul adjunct al SRI. ?Începând de mâine, România trebuie să se pregătească să îşi aleagă alt preşedinte?, a concluzionat Geoană.

Aflată printre judecătorii nominalizaţi de Mircea Geoană, Aspazia Cojocaru a primit verdict de poliţie politică de la CNSAS în urmă cu mai bine de o lună. Cojocaru a fost colegă la Institutul de Cercetări Juridice cu Rodica Stănoiu în anii '80. Surse din Colegiu susţin că Aspazia Cojocaru şi Rodica Stănoiu au dat note informative în general despre aceleaşi persoane. Deşi judecător la Curtea Constituţională, Aspazia Cojocaru nu a participat la luarea deciziei în cazul suspendării preşedintelui.

Preşedintele Comisiei parlamentare de control a SRI, Radu Stroe, a convocat o reuniune de urgenţă a comisiei pentru a analiza acuzaţiile lansate. Membrii comisiei au decis să îi cheme la audieri pe directorul George Maior şi pe prim adjunctul Florin Coldea.

Bogdana Boga, Antena3.ro

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close