Antena 3 CNN Politică Băsescu: Decizia CCR a produs o oarecare emoţie. Este un test pentru coaliţie

Băsescu: Decizia CCR a produs o oarecare emoţie. Este un test pentru coaliţie

Băsescu: Decizia CCR a produs o oarecare emoţie. Este un test pentru coaliţie
Sursa foto: Foto: Intact Images
04 Noi 2010   •   13:38

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la postul public de radio, că decizia Curţii Constituţionale legată de asumarea Guvernului pe Legea Educaţiei a produs o oarecare emoţie în coaliţie şi este încă neclară. Şeful statului susţine că situaţia reprezintă un test pentru soliditatea coaliţiei, care va fi, însă, cu siguranţă trecut. Totodată, preşedintele a ţinut să precizeze că aşteaptă motivarea deciziei luate de judecători, în urma căreia asumarea răspunderii ar putea să nu fie anulată.

"Într-adevăr, decizia - după părerea mea încă necalară a Curţii constituţionale - a produs o oarecare emoţie. (...) Poate fi constatat un conflict, deşi legea trimisă în Parlament este a Guvernului. Ar fi Guvernul în conflict cu el însuşi că e aceeaşi lege", a declarat Traian Băsescu, la RRA.

Băsescu: Decizia CCR a produs o oarecare emoţie


Preşedintele susţine că nu se poate pronunţa încă asupra deciziei, întrucât aşteaptă să vadă motivarea ei. Băsescu a dat exemplu o altă decizie a CCR privind salarizarea magistraţilor, care însă nu a dus la anularea lor.

"Trebuie să avem răbdare până vom citi decizia Curţii Constituţionale. (...) Eu am experienţa unei alte judecăţi a Curţii Constituţionale tot pe o temă de conflict între puterile statului, când eu am iniţiat acţiunea la Curte legat de salarizarea magistraţilor. Şi atunci, CCR a constatat conflictul între puterile statului, dar salarizarea magistraţilor a continuat, conform hotărârii judecătoreşti", a spus şeful statului.

"Acelaşi Parlament care a făcut sesizare la CCR, după a programat data şi ora asumării răspunderii de către primul-ministru. Acesta este momentul în care Parlamentul însuşi îşi anulează procedura de conflict. (...) Cum poate fi oprită o procedură constituţională în derulare?", a mai declarat Băsescu.

Un test puternic pentru soliditatea coaliţiei

Întrebat dacă decizia luată de judecătorii CCR are vreun impact asupra relaţiei dintre partidele aflate în arcul guvernamental, Traian Băsescu a declarat că este "un test puternic pentru soliditatea coaliţiei"

"Până la urmă niciun om politic nu e cel care a decis să se întâmple aşa", a spus preşedintele.

"Coaliţia va trece acest test, în orice condiţii. Nu putem intra într-un derapaj, în instabilitate politică dintr-o întâmplare", a mai spus Băsescu.

Şeful statului, la fel de necăjit ca UDMR

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că liderii UDMR sunt doar în mod aparent cel mai supăraţi de decizia CCR, menţionând că şi el este "necăjit" că nu se aplică mai repede legea.

"Cred că doar aparent UDMR este cel mai supărat. Dar şi eu sunt foarte necăjit că se tergiversează Legea Educaţiei", a spus şeful statului.

Traian Băsescu s-a deplasat, joi dimineaţă, la Palatul Victoria, pentru a discuta, din nou, cu premierul Emil Boc şi cu vicepremierul Marko Bela. Tema discuţiei a fost legată de verdictul dat de CCR pe Legea Educaţiei. Întâlnirea s-a încheiat după aproximativ două ore. Şeful statului a mers şi miercuri seară la Guvern, unde a vorbit circa 30 de minute cu primul-ministru.


×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close