Antena 3 CNN Politică Băsescu, despre legile votate greşit: Procedura de adoptare trebuie modificată, se votează după deget

Băsescu, despre legile votate greşit: Procedura de adoptare trebuie modificată, se votează după deget

Băsescu, despre legile votate greşit: Procedura de adoptare trebuie modificată, se votează după deget
Sursa foto: Foto: Intact Images
25 Oct 2010   •   17:45

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, luni, despre legile votate greşit în Camera Deputaţilor, printre care scăderea TVA la 5% la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. Şeful statului susţine că nu a primit încă legile respective pentru promulgare, dar că, după ce le va primi, va avea o atitudine în concordanţă cu interesul naţional şi nu una demagogică. Cât priveşte votul dat în mod eronat, preşedintele susţine că procedura de adoptare a legilor trebuie modificată, din respect pentru români şi că nu putem ajunge la "dictatura a doi şefi de Camere".

"Trebuie să vă spun că a fost un principiu al meu să nu mă amestec în ce se întâmplă în interiorul Parlamentului şi de regulă nu am comentat atitudinea grupurilor parlamentare. Dacă am comentat, am comentat în general comportamentul Parlamentului. Nu pot însî să nu observ un lucru care de data asta constă în funcţionarea Parlamentului. Este clar că din punct de vedere al procedurilor parlamentare, foarte mulţi parlamentari sunt în situaţia de a vota în necunoştinţă de cauză, în situaţia de a vota după deget. Şi atunci nu mai poţi să spui nici măcar că oamenii aceştia votează după conştiinţă sau după instrucţiunile de partid, pur şi simplu votează după deget", a declarat Traian Băsescu, adăugând că acest lucru "nu este o noutate".

"Vă rog să mergeţi la Parlamentul European să vedeţi că şeful de grup are trei semne. Asta este pentru a se evita erorile de vot individuale. La noi (...) s-a depreciat şi calitatea legilor şi responsabilitatea parlamentarilor pentru calitatea muncii lor", a mai spus şeful statului.

Băsescu, despre legile votate greşit


"Nu putem ajunge la dictatura a doi şefi de Camere"

Preşedintele Traian Băsescu susţine că, "din respect pentru români", procedura de adoptare a legilor trebuie modificată, lucru care ar stimula şi activitatea parlamentarilor.

"Nu putem ajunge la dictatura a doi şefi de Camere care îmi trimit legi deşi ştiu cum au fost votate, de multe ori fără cvorum", a mai spus şeful statului.

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, mai multe proiecte legislative, printre care scăderea TVA la 5% la pâine, carne proaspătă, lapte, ulei vegetal şi zahăr, neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, precum şi nepenalizarea persoanelor care se pensionează anticipat. Ulterior, deputaţii PDL au anunţat că votul pe care l-au dat pe marginea acestor legi a fost unul eronat. Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor a anunţat apoi că îşi asumă greşeala şi că aceasta urmează să fie reparată.

Una dintre variantele prin care legile adoptate atunci de deputaţi pot fi anulate este dacă preşedintele Traian Băsescu le retrimite în Parlament.



×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close