Băsescu: Un rezultat negativ în raportul ONU pentru statul sirian va genera intervenţia militară. Vom fi solidari cu aliaţii noştri, dacă ni se cere

de M.T.    |    27 Aug 2013   •   18:58
Băsescu: Un rezultat negativ în raportul ONU pentru statul sirian va genera intervenţia militară. Vom fi solidari cu aliaţii noştri, dacă ni se cere

Un rezultat negativ în raportul ONU pentru statul sirian va genera intervenţia militară, a declarat preşedintele Traian Băsescu. Totuşi, el a adăugat că, până la aflarea rezultatului privind investigarea folosirii armelor chimice în Siria, recomandă prudenţa.

„Speranţa noastră este că în Siria nu s-a produs un atac chimic ordonat de partea guvernamentală. Am convingerea că un rezultat negativ pentru statul sirian în raportul experţilor ONU va genera intervenţie militară de dimensiuni suficiente pentru îndepărtarea regimului. De aceea, vreau să fim extrem de precauţi ca în momentul în care se va impune decizia, cu certitudine o vom comunica şi o vom lua, dar până atunci recomand prudenţă", a afirmat Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii români de la Palatul Cotroceni, potrivit Mediafax.

„Într-un asemenea tablou, cred că România trebuie să rămână consecventă. Sigur că vedem declaraţii legate de un stat sau altul, de întâmplări pe teritoriul unui stat sau altul, abordări mai mult sau mai puţin îndreptate spre abordări militare, dar pentru România esenţa este, în opinia mea, consecvenţă şi prudenţă”, a continuat preşedintele.

„Sigur, prudenţa noastră are o limită, şi anume aceea în care dacă ni s-ar cere să ne solidarizăm cu aliaţii noştri. O vom face fără rezerve. Dar până când acest lucru se întâmplă, opţiunea mea este pentru prudenţă şi pentru menţinerea liniilor de politică externă pe care le-am avut până acum. Prudenţa nu poate merge însă până la a nu fi solidari cu aliaţii noştri dacă la nivelul Consiliului de Securitate sau la nivelul NATO sau la nivelul statelor occidentale se va lua o decizie sau alta. Vom fi solidari cu aliaţii noştri, dar nu cred că trebuie să ne situăm pe poziţia de campioni  într-o direcţie sau alta pentru că nu avem informaţii", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a precizat că există analize privind folosirea gazelor chimice de luptă în Siria, însă acestea nu sunt încă „certitudini", România urmând să se pronuţe „imediat ce vom avea o poziţie a experţilor ONU”.

Aproximativ 10.000 de cetăţeni români se află încă din Siria, iar acesta este unul dintre motivele pentru care Traian Băsescu preferă cartea prudenţei, deşi, a explicat preşedintele, ţara noastră exclude orice relaţii cu un stat care a folosit arme chimice.

„Excludem posibilitatea să avem vreun fel de relaţii cu un stat care ar fi utilizat gaze toxice de luptă. Indiferent care ar fi acesta. Dar până atunci poziţia mea este legată de prudenţă. Prudenţă pentru că dacă vorbim de Siria, avem cetăţeni români care până acum, deşi trăiesc pe teritoriul unui stat care este în război civil de doi ani, cetăţenii români nu au fost victime ale acestui conflict civil şi sper să găsim soluţii să nu fie nici în continuare", a declarat Băsescu.

Pe marginea aceluiaşi subiect, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a comentat că este important ca investigaţia misiunii ONU privind folosirea de arme chimice în Siria să fie finalizată cât mai rapid şi fără impedimente, iar în aşteptarea rezultatelor acestora România se va consulta cu partenerii europeni şi euroatlantici.

Parteneri
x close