Antena 3 CNN Politică Berceanu: Condiţiile PNL, exagerate. Ministerele vor fi acordate în funcţie de numărul de parlamentari

Berceanu: Condiţiile PNL, exagerate. Ministerele vor fi acordate în funcţie de numărul de parlamentari

Berceanu: Condiţiile PNL, exagerate. Ministerele vor fi acordate în funcţie de numărul de parlamentari
Sursa foto: Radu Berceanu
14 Dec 2009   •   12:35

Dacă PNL va decide să intre la guverenare va primi ministere proproţional cu propria lor reprezentare parlamentară, a declarat luni, vicepreşedintele democrat-liberal Radu Berceanu. Primirea funcţiei de premier, condiţie pusă de liberali pentru o eventuală guvernare cu PDL ar ascunde în fapt dorinţa lor de a fi cât mai apropiaţi de PSD, a susţinut Berceanu. El a criticat şi garanţiile cerute de PNL, amintind că aceştia, cu ajutorul social-democraţilor au fost cei care au scos PD de la guvernare.

?PNL avea 6 miniştri în varianta în care câştiga Mircea Geoană. Ei (liberalii - n.r.) vor acum, după ce au pierdut şi au susţinut cu foarte mare forţă varianta perdantă, să aibă mai mult decât dacă ar fi câştigat", a adăugat Berceanu. În funcţie de numărul de voturi din Parlament, din majoritatea parlamentară, proporţional, pro rata, fiecare va avea un număr de ministere. Mai departe, în fiecare alocare, că sunt 6, 9 ministere, sunt şi ministere mai importante şi unele mai puţin importante, dar depinde la alocarea asta şi de oamenii propuşi. Nu neapărat se limitează lucrurile la partide şi la numărul de parlamentari". Sigur că fiecare din partide ia şi ministere mai grele, mai importante şi mai puţin importante, e foarte mult luat în calcul şi persoana propusă de fiecare partid în parte pentru ministere. E o chestiune utilizată pe tot mapamondul, nu ştiu de ce nu o putem face şi noi, nu o e invenţie. Partidele vor avea fiecare după cum au primit voturi de le electorat? a explicat Berceanu.

El a respins posibilitatea acceptării doar a unui sprijin parlamentar din partea PNL. ?Vrem să vedem care sunt partidele care vor la guvernare, nu variante de guvernare parţială, de genul la Bucureşti suntem la guvernare şi în terirtoriu suntem în opoziţie sau la Palatul Victoria suntem la guvernare şi la Palatul Parlamentului în opoziţie? a mai afirmat liderul PDL.

Berceanu a mai arătat că nu înţelege obstinaţia cu care PNL continuă să-l susţină pe Geoană şi după alegeri şi a pus condiţiile liberale legate de primirea postului de premier pe seama dorinţei lor de a continua colaborarea cu PSD.

"Pentru mine e o enigmă felul în care acţionează şi iau decizii cei de la PNL, aproape în permanenţă sunt foarte apropiaţi de PSD şi când erau cu noi în alianţa D.A. tot apropiaţi de PSD erau şi cu ajutorul PSD ne-au dat afară de la guvernare, iar apoi au guvernat doi ani cu sprijin PSD în Parlament. Acum văd că s-au îmbrăcat în geci roşii, aveau o foarte mare bucurie deacă ar fi ieşit Mircea Geoană. (...) Ei au o apropiere pentru mine ciudată, cred că numai a conducerii, de PSD şi ca să îi dea o explicaţie văd că încearcă până mai de curând explicaţia asta cu Traian Băsescu. Ar fi normal să avem o guvernare de dreapta, aşa au decis alegătorii, şi să fie în opoziţie stânga, PSD, care au pierdut de altfel şi alegerile", a arătat Berceanu.

El a criticat şi dorinţa PNL de a i se acorda garanţii pentru a intra la guvernare. ?Pe noi nu ne-a asigurat nimeni că nu ne dă Călin Popescu Tăriceanu afară de la guvernare. Ideea asta de a cere tot felul de lucruri care mai de care mai ciudate sau exagerate este iarăşi o modalitate de a pune pe seama a altceva dorinţa lor de a fi în continuare apropiaţi şi într-o iubire neînţeleasă cu PSD?a conchis Berceanu.
Antena3.ro

×
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close