Antena 3 CNN Politică Boc a discutat cu miniştrii despre desfiinţarea agenţiilor şi concedierile din aparatul de stat

Boc a discutat cu miniştrii despre desfiinţarea agenţiilor şi concedierile din aparatul de stat

Boc a discutat cu miniştrii despre desfiinţarea agenţiilor şi concedierile din aparatul de stat
Sursa foto: Palatul Victoria
31 Iul 2009   •   11:51

Premierul Emil Boc a convocat vineri la Palatul Victoria miniştrii pentru a se consulta cu privire la agenţiile guvernamentale care trebuie desfiinţate sau comasate până la data de 14 august, dar şi pentru a le cere reducerea cu 20% a funcţionarilor de la nivelul instituţiilor pe care le conduc. Premierul şi-a avertizat miniştrii că dacă nu vor opera până mâine aceste reduceri de personal ar putea foarte bine să plece acasă.

Până la această oră nici un ministru al Executivului Boc nu s-a conformat solicitărilor premierului. Doar ministrul social-democrat al IMM-urilor, Constantin Niţă a declarat ieri la Antena 3 că ar fi de acord să aplice o reducere de 10-15% din totalul subordonaţilor săi.


Social-democraţii nu sunt însă de acord cu recentele poziţii exprimate atât de premierul Boc, cât şi de preşedintele Traian Băsescu privind trimiterea în şomaj a 20% din funcţionarii publici în an electoral, ca măsură de reducere a cheltuielilor pbulice în perioadă de criză.

Nici desfiinţarea sau comasarea unor agenţii guvernamentale, o temă veche în discursul public al premierului, nu surâde pesediştilor, dar nici miniştrilor PDL. De altfel, Boc a fost nevoit să vină cu o nouă dată, cea de 14 august, pentru finalizarea acestui proces printr-un proiect de lege, după ce primul termen stabilit în acest sens a expirat miercurea trecută datorită pasivităţii ministerelor care nu au înaintat nici o propunere clară de desfiinţare sau comasare a genţiilor aflate în subordine.

Premierul discută astăzi cu miniştrii aflaţi în ţară şi problema reducerii salariilor la aceste agenţii, după ce acum doua zile şi-a manifestat indignarea faţă de salariul de 4000 de lei al unui şofer sau de indemnizaţia de 17.000 pe care o primeşte un director dintr-o asemenea instituţie.

La apelul primului-ministru au răspuns astăzi prezent trei membri ai Executivului: ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, cel al Dezvoltării, Vasile Blaga şi al IMM-urilor, Constantin Niţă, împreună cu un reprezentant al Mediului, trimis de Nicolae Nemirschi.

Seria consultărilor premierului cu miniştrii pe această temă va continua până duminică inclusiv, urmând ca aceştia să se decidă până în data de 14 august la ce agenţii guvernamntale vor renunţa.

Comasarea Institutului Naţional de Statistică cu Comisia Naţională de Prognoză, unificarea Inspecţiei Muncii cu Inspecţia Socială şi împărţirea institutelor de cercetare din Ministerul Economiei în doar două structuri, pentru energie şi industrie, sunt variantele de reducere a numărului de agenţii, au declarat, luni, pentru Mediafax, surse ministeriale.

Alte variante analizate la nivelul Executivului pentru reducerea numărului de agenţii guvernamentale sunt comasarea Autorităţii pentru Drepturile Copilului cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei şi desfiinţarea direcţiilor de muncă şi protecţie socială, ale căror atribuţii să fie preluate de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale.
Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse ar urma să fie transferată la Secretariatul General al Guvernului, unde funcţionează Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei ar urma să fie comasată cu Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Străinătate, iar Centrul de Documentare pentru Construcţii, Arhitectură şi Urbanism, Centrul Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Urbanism ar urma de asemenea să fie unificate într-o singură structură.

Centrul Român de Comerţ va fi trecut la Agenţia Română de Investiţii sau transformat în departament al Ministerului pentru IMM, iar Agenţia Naţională pentru Implementarea Programelor destinate IMM va fi comasată cu alte structuri specializate.

"O altă propunere este ca institutele de cercetare din subordinea Ministerului Economiei să fie împărţite şi comasate în două structuri, cu atribuţii în domeniul energiei şi, respectiv, al industriei", au arătat sursele citate.
În procesul de comasare ar urma să fie inclus şi Centrul de Cercetare Inginerie Fizică şi Ingineria Mediului (IFIM), propus spre unificare cu Agenţia Nucleară.

Alte propuneri pentru reducerea numărului de agenţii guvernamentale şi care vizează şi descentralizarea administraţiei sunt desfiinţarea Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă şi formarea de camere agricole, trecerea Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului în vederea privatizării, trecerea direcţiilor agricole la consiliile judeţene şi a porturilor dunărene la autorităţile locale.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close