Antena 3 CNN Politică Boc avertizează PNL: prima noastră opţiune, o guvernare de dreapta, dar nu singura

Boc avertizează PNL: prima noastră opţiune, o guvernare de dreapta, dar nu singura

Boc avertizează PNL: prima noastră opţiune, o guvernare de dreapta, dar nu singura
Sursa foto: Emil Boc
08 Dec 2009   •   14:21

Conducerea democrat-liberală a transmis astăzi un avertisment liberalilor dornici să vadă cât mai curând un premier liberal. Liderul PDL, Emil Boc a sugerat că scenariul guvernării de dreapta constituie o prioritate, dar nu singura varaintă de lucru pentru constituirea unui nou guvern şi că PNL ar putea pierde trenul guvernării dacă insistă să primească postul de prim ministru ca o condiţie esenţială pentru coabitarea cu democrat-liberalii. Surse democrat-liberale susţin că la nivelul conducerii PDL s-au discutat şi alte alternative de lucru: o guvernare numai alături de UDMR, care să beneficieze de sprijinul parlamentar al grupului minorităţilor şi al celor 20 de parlamentari independenţi, condus de Gabriel Oprea. Pedelistul Radu Berceanu chiar a plusat arătând că liberalii pot susţine deja un premier liberal, în persoana lui Liviu Negoiţă, fost liberal în partidul lui Cerveni.

?Trebuie să ţinem cont şi de ce au votat românii în 2008 şi la prezidenţiale. Trebuie să se dea întâietate partidului care are majoritate relativă în Parlament şi care are legitimitatea democratică a voturilor primite. Sunt convins că politicienii au învăţat după atâtea tururi de alegeri că este cazul să stea la masa negocierilor şi să ia decizii înţelepte. Prima noastră opţiune, nu şi singura, este aceea de a încerca, în consonanţă cu ceea ce au votat românii, o guvernare de dreapta, şi aici evident intră în calcul PNL. (...) Cred că orice se încăpăţânează să stea baricadat într-un sediu sau altul fără să discute nu afce altceva decât să facă rău românilor", a afirmat Boc.

Boc: avem guvern în 10 zile

Întrebat când crede că românii vor avea un nou guvern, Boc a estimat că în maximum 10 zile de la validarea rezultatului alegerilor de către Curtea Constituţională.

?În maximum 10 zile de la validare dacă politicienilor le vine mintea la cap şi cred că românii s-au săturat şi de campanii şi de alegeri şi de discuţii sterile. După ce CCR se va pronunţa atunci vom avea guvern în 7 zile, maximum 10 zile? a prognozat Boc.

Berceanu: Avem un candidat de prim-ministru liberal: Negoiţă Liviu

"Asta e România bunului-simţ: când pierzi ceri mai mult decât ai fi obţinut dacă ai fi câştigat", a declarat Radu Berceanu. Democrat-liberalul a avansat ironic, chiar şi un nume de premier liberal,pretinzând că acesta este conform cererii preşedintelui PNL.

"Cred că trebuie să avem un guvern de dreapta. Văd că reîncep condiţiile care de fapt înseamnă: Nu vrem să intrăm în guvern. Adică, condiţii de tipul putem să discutăm, numai ca să avem onoarea să discutăm, să fie un prim-ministru liberal. Da, e un candidat de prim-ministru liberal: Negoiţă Liviu. Este liberal. Mă bazez pe faptul că Liviu Negoiţă şi-a început cariera politică ca deputat de la Partidul Liberal condus de domnul Cerveni. Şi dacă este alături de noi (în PD-L- n.r.), ce să spun! Să-nţeleg că PNL are un drept sacru asupra liberalismului şi numai cine cred ei că e liberal să fie considerat liberal?", a spus liderul democrat-liberal.

"Mie mi se pare că e mult mai de bun-simţ când nu vrei să intri într-un guvern să spui: ŤDomne, nu vă supăraţi noi nu vrem să intrăm în Guvernť. Dar nu să spui Ťnoi intrăm în discuţii, nu în Guvern, doar dacă e prim-ministru liberal, ministru de Finanţe liberal, vreo 10-12-15-16 miniştri liberaliť", a conchis Berceanu, adăugând că PD-L este deschis dialogului şi că "nimic nu e nenegociabil"

La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, că i se pare "un pic delicat să pui condiţii la prediscuţii, pentru a forţa mâna unei formaţiuni politice".

"PDL rămâne consecvent ideii de a forma un guvern de dreapta, dar ni se pare un pic delicat să pui condiţii la prediscuţii, în ideea de a forţa mâna unei formaţiuni", a spus Videanu, referindu-se la afirmaţiile lui Crin Antonescu privind necesitatea unui premier liberal ca o garanţie pentru o eventuală conclucrare cu PDL la actul guvernării.

El a ţinut să precizeze că PDL, aşa cum a spus înainte de alegeri şi înainte de campania electorală, rămâne consecvent şi deschis total găsirii unei soluţii pentru un guvern de dreapta.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close