Antena 3 CNN Politică Călin Popescu-Tăriceanu recomandă PNL, USR și PMP să facă ”un efort intelectual” pentru a grăbi învestirea Guvernului

Călin Popescu-Tăriceanu recomandă PNL, USR și PMP să facă ”un efort intelectual” pentru a grăbi învestirea Guvernului

Călin Popescu-Tăriceanu recomandă PNL, USR și PMP să facă ”un efort intelectual” pentru a grăbi învestirea Guvernului
03 Ian 2017   •   18:41

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că majoritatea parlamentară PSD-ALDE se află sub presiunea timpului în a învesti noul Guvern şi le-a recomandat celor care consideră programul de guvernare stufos să facă un efort pentru a-l parcurge într-un timp scurt. 

"Programul Guvernului nu poate să fie cum a fost la Guvernul tehnocrat - o pagină. Îmi pare foarte rău. Trebuie ca unii dintre colegii noştri să înţeleagă că trebuie să facă un efort intelectual ceva mai mare. Pretenţiile noastre pentru un Guvern politic iată că sunt mai mari decât pentru un Guvern tehnocrat, aşa încât azi au primit, toţi, toate grupurile, în formă electronică, programul de guvernare. Au timp să-l studieze şi mâine - 6 ore sunt audieri. Nu partidul trebuie să facă analiza (n.r. - programului de guvernare), ci membrii comisiilor de specialitate pe domeniul fiecăruia. Deci, trebuie să citească mult mai puţin, aşa fel încât să nu-i plângem pentru un efort prea mare. Dacă vor să facă politică, trebuie să facă şi efort", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu, marţi, după şedinţa Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. 

El a explicat că dacă preşedintele României ar fi găsit calea către o soluţie mai rapidă pentru învestirea Guvernului, "ar fi fost ceva mai relaxaţi cu timpul". 

"Mai e puţin şi se face o lună de la alegeri. Dacă preşedintele României ar fi izbutit să găsească calea către o soluţie mai rapidă în aşa fel încât să putem face învestirea Guvernului încă înainte de Anul Nou, probabil că am fi fost ceva mai relaxaţi cu timpul. Suntem sub presiune. (...) Există, pe de o parte, un nivel de aşteptare public justificat pentru ca România să aibă un Guvern stabil, să ieşim practic din această criză politică, care nu a fost declanşată de noi, şi, în al doilea rând, noi ne-am luat nişte angajamente prin programul de guvernare, care ar fi trebuit să se materializeze de la 1 ianuarie. Există o aşteptate şi în acest sens şi anumite măsuri care trebuie adoptate. Interesul nostru politic, legitim aş spune, ca Guvernul să fie votat, să obţină votul de încredere şi să poată purcede la punerea în practică a programului de guvernare. Aceasta este justificarea pentru care calendarul este strâns, dar nu foarte strâns. Cred că toţi cei care doresc vor putea să consulte pe îndelete programul şi mâine la audieri vor putea să participe şi să pună întrebările pe care le consideră necesare miniştrilor candidaţi", a adăugat Tăriceanu. 

Liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a declarat marţi, după şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, că majoritatea a respins solicitarea sa de amânare a ordinii de zi de miercuri, propusă de PSD-ALDE, în vederea studierii programului de guvernare. Deputatul PMP şi-a motivat propunerea prin faptul că nu are destul timp la dispoziţie pentru a citi cele 171 de pagini ale documentului. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: guvern investire efort
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close