Antena 3 Politică Candidează independent? Băsescu nu mai vrea să fie un port-drapel al partidelor

Candidează independent? Băsescu nu mai vrea să fie un port-drapel al partidelor

17 Sep 2009   •   14:58
Candidează independent? Băsescu nu mai vrea să fie un port-drapel al partidelor
Sursa foto: Traian Bãsescu

Preşedintele Traian Băsescu nu mai vrea să fie un port-drapel pentru vreun partid politic în campania pentru prezidenţialele din acest an. Într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, şeful statului a avansat posibilitatea unei candidaturi separate, spre deosebire de anul 2004 când a candidat în numele Alianţei D.A. Totuşi, preşedintele a recunoscut că promisiunile electorale făcute în campanie de un candidat la Cotroceni nu pot fi puse în prcatică fără a avea în spate un guvern care să le implementeze ulterior.

Băsescu a subliniat joi că a învăţat din mandatul actual de preşedinte, că un şef de stat "este în dificultate", când nu are sprijinul unui partid, dar, odată cu separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare, el poate să-şi enunţe propriile obiective, cheia fiind să aibă un Guvern să le aplice.

"Am înţeles un lucru fundamental în acest mandat, care pentru mine a stat sub semnul obligaţiilor asumate ca lider al Alianţei DA. Eu atunci mi-am făcut angajamentele. Acum situaţia e cu totul alta. Preşedintele candidează separat de partide, dar ca lider al Alianţei DA, în 2004, eu am avut o listă de angajamente, printre care şi celebrul "Să trăiţi bine!", pentru că de la urare, el deja a fost transferat de toţi la angajament", a declarat Băsescu.
 
Referindu-se la greutăţile pe care le-a avut de întâmpinat în relaţia ?de coabitare? cu fostul Guvern Tăriceanu preşedintele a sugerat că anul 2004 a fost ultima dată când candidatul la preşedinţie a fost un port-drapel al partidelor politice. "Când are sprijinul unui partid şi a primului ministru, ei pot colabora pentru ca lucrurile să meargă foarte bine. Când eşti în perioadă de coabitare cu Guvernul, viaţa preşedintelui devine foarte grea. Dar lucrurile se vor schimba, pentru că a fost ultima dată când candidatul la preşedinţie a fost port-drapelul partidelor în competiţia electorală", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că, odată cu noile alegeri prezidenţiale, situaţia e cu totul alta. "Preşedintele poate anunţa nişte obiective pe care şi le doreşte, dar cheia este să aibă un guvern care să le implementeze". În schimb, Băsescu a reiterat faptul că nu a luat încă o decizie definitivă dacă va mai candida sau nu. "Vă pot spune că încă voi mai umbla în ţară, pentru că vreau să văd percepţia adevărată. Am umblat foarte mult în ultima perioadă. Şi sigur, după cum aţi şi văzut la televizor, sunt oameni mulţumiţi, oameni nemulţumiţi de ce s-a întâmplat în această perioadă, mai ales că toţi sunt sub impresia ultimului an. Îi afectează criza economică. Dar voi lua o decizie când voi avea un puls exact, corect, al populaţiei.(..) Este unul din elementele esenţiale (pentru luarea unei decizii, n.r.)", a explicat preşedintele cauzele care vor sta la baza propriei sale decizii.

Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close