Antena 3 CNN Politică CC: Doar Parlamentul poate hotărî suspendarea preşedintelui. Vezi motivarea Curţii

CC: Doar Parlamentul poate hotărî suspendarea preşedintelui. Vezi motivarea Curţii

CC: Doar Parlamentul poate hotărî suspendarea preşedintelui. Vezi motivarea Curţii
Sursa foto: Foto: Mediafax
de L.D.    |    11 Iul 2012   •   23:17

Parlamentul nu poate fi împiedicat în exercitarea dreptului de a suspenda sau nu din funcţie pe preşedinte, indiferent de avizul, pozitiv sau negativ, al Curţii Constituţionale (CC), se arată în motivarea deciziei CC privind conflictul juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Băsescu, scrie Mediafax.
   
În acelaşi document se arată că, în cadrul procedurii de suspendare a preşedintelui, reglementată de art. 95 din Constituţie, rolul Curţii Constituţionale încetează odată cu emiterea avizului consultativ.
   
CC mai subliniază că, potrivit Legii fundamentale, pentru a fi suspendat, preşedintele trebuie să săvârşească fapte grave de încălcare a Constituţiei. În acelaşi timp, se arată în motivare, Constituţia lasă la latitudinea Parlamentului suspendarea sau nu a acestuia, chiar şi în situaţia în care a săvârşit astfel de fapte.
   
"Prin urmare, doar Parlamentul poate hotărî suspendarea Preşedintelui, având dată această putere, iar odată declanşată procedura parlamentară de suspendare din funcţie a Preşedintelui Românie, potrivit Constituţiei, aceasta nu poate fi oprită. Este adevărat, însă, că Legea fundamentală nu defineşte noţiunea de fapte grave. De aceea, cu ocazia Avizului consultativ nr.1 din 5 aprilie 2007  privind propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, (...) Curtea a statuat că ?pot fi considerate fapte grave de încălcare a prevederilor Constituţiei actele de decizie sau  sustragerea de la îndeplinirea unor acte de decizie obligatorii, prin care Preşedintele României ar împiedica funcţionarea autorităţilor publice, ar suprima sau ar restrânge drepturile şi libertăţile cetăţenilor, ar tulbura ordinea constituţională ori ar urmări schimbarea ordinii constituţionale sau alte fapte de aceeaşi natură care ar avea sau ar putea avea efecte similare?", se mai arată în motivarea Curţii.
   
 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close