Antena 3 CNN Politică Raluca Turcan vrea contribuții mai mari la pensii pentru români

Raluca Turcan vrea contribuții mai mari la pensii pentru români

Veste şoc pentru milioane de români. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că vrea creșterea contributivității la sistemul de pensii.

Raluca Turcan vrea contribuții mai mari la pensii pentru români
de Laura Dinu    |    08 Iun 2021   •   09:49

Ministrul Muncii mai dă o lovitura românilor. După ce a anunțat că vârsta de pensionare a femeilor va crește, ministrul Muncii spune că vrea o creștere a contributivității la sistemul de pensii.

”Deficitul la bugetul de asigurări sociale este, în momentul de față, de 16,7 miliarde de lei. Deci există un dezechilibru de sistem în privința pensiilor în România și rezolvarea vine exact din măsurile pe care noi le propunem: 

1. Reducerea inechităților

2. Creșterea contributivității la sistemul de pensii

3. Echilibrări în materie de legislație specială”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan

Este vorba despre două variante. Scenariul 1, care ar presupune creșterea contribuției la pilonul II, cea pe care guvernul o are în plan până în anul 2024. Executivul și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență creșterea contribuției de la pilonul II de pensii de la 3,75% la 4,75%.

Al doilea scenariu ar putea consta în creșterea contribuției totale, la 26% în loc de 25% din salariul brut. 

Cu alte cuvinte, în cazul în care contribuția va crește cu un procent, o persoană care are un salariu brut de 5.600 de lei va primi un salariu net de 3.220, în loc de 3.276 de lei  cu 56 de lei mai mic decât în acest moment.

×
Subiecte în articol: Raluca Turcan
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close