Antena 3 CNN Politică Igor Dodon I-a retras cetățenia lui Cristian Rizea, politicianul-fugar condamnat la 4 ani de închisoare în România

Igor Dodon I-a retras cetățenia lui Cristian Rizea, politicianul-fugar condamnat la 4 ani de închisoare în România

Cristian Rizea, politicianul-fugar condamnat la 4 ani de închisoare în România, a rămas fără cetățenie în Republica Moldova. Președintele moldovean, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească fostului deputat român. Se bănuiește că cetățenia ar fi fost obținută ilegal.

Igor Dodon I-a retras cetățenia lui Cristian Rizea, politicianul-fugar condamnat la 4 ani de închisoare în România
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    03 Noi 2020   •   14:14

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i se retrage cetățenia fostului deputat român, Cristian Rizea, condamnat definitv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. În actele moldovenești pe Rizea îl chema Mihai Cristian Luigi. Decretul semnat de Igor Dodon a fost publicat marți în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Cristian Rizea primise cetățenia moldovenească în 2018

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, intitulată "Spovedania lui Rizea" fostul deputat a anunțat că va contesta în instanță retragerea cetățeniei.

www.spovedanialuirizea.com Dragi Romani infractorii pe care ii devoalez au platit milioane de euro mafiei politice din...

Posted by Spovedania lui Rizea on Monday, 2 November 2020

 

Rizea a fost condamnat definitv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Fostul deputat este dat în urmărire internațională din data de 19 martie 2019. El a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce a cerut și primit mită 300.000 de euro de la un om de afaceri.

Cristian Rizea a fugit din țară cu două luni înainte de verdict. A fost prins la Chișinău, iar Ministerul de Justiție din România a transmis acolo cererea de extrădare.

Jurnaliștii Gândul.ro au publicat în luna Octombrie o anchetă care îl vizează pe politicianul-fugar Cristian Rizea, în prezent Cristian Luigi Mihai (noul nume primit în Republica Moldova).

Ancheta arată cum, după ce a fost condamnat în România pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea martorilor, fostul deputat PSD Cristian Rizea duce o viață de lux sub un nume fals în Republica Moldova, acolo unde s-a ascuns împreună cu familia, fiind protejat de Serviciile Secrete din Rusia.

Jurnaliștii Gândul au arătat că obținerea cetățeniei în cazul lui Rizea "nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PDM și PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea și semnarea decretelor de acordare a cetățeniei, adică direct din cabinetul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deținea funcţia de consilier al Președintelui Republicii Moldova pe domeniul apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate)".

×
Subiecte în articol: Cristian Rizea cetatenie igor dodon
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close