Antena 3 CNN Politică Dan Barna, reacție la decizia CCR: Desfiinţează complet instituţia angajării răspunderii

Dan Barna, reacție la decizia CCR: Desfiinţează complet instituţia angajării răspunderii

Decizia conform căreia asumarea angajării răspunderii Guvernului pe legi aflate în dezbaterea Legislativului este neconstituţională poate desfiinţa instituţia angajării răspunderii, dacă argumentul care stă la baza acesteia este acela că în procesul legislativ există legi similare, a declarat, miercuri, preşedintele USR, Dan Barna, care a precizat însă că aşteaptă motivarea CCR.

Dan Barna, reacție la decizia CCR: Desfiinţează complet instituţia angajării răspunderii
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Ian 2020   •   16:09

„Aşteptăm să vedem motivarea. Înţeleg, din informaţiile pe care le am deocamdată, că argumentul ar fi construit pe ideea că există în procesul legislativ legi similare. Asta, dacă o privim strict din acest punct de vedere, practic desfiinţează complet instituţia angajării răspunderii. Practic, în momentul în care vrei să blochezi un guvern să îşi poată angaja răspunderea pe ceva, introduci o lege, o ţii în sertar şi când guvernul vrea să-şi angajeze răspunderea, invoci legea respectivă. Deci, dacă ăsta e temeiul, avem o problemă foarte mare de funcţionare instituţională a guvernului şi a ceea ce înseamnă şansa de a guverna în România, pentru că, în logica aceasta, în care ai un Parlament cu o majoritate temporară poate diferită de cea a Guvernului, practic guvernul acela este legat la mâini şi la şireturi şi făcut să sară în sac. Cam aşa arată perspectiva de guvernare în anul care urmează, dacă nu ajungem la anticipate", a afirmat Barna la Parlament.

Liderul USR a spus că "se ridică semne de întrebare" şi la asumarea de miercuri privind alegerea primarilor în două tururi, chiar dacă este 'un pas important' care s-a întâmplat şi care era cuprins în pactul semnat cu premierul Ludovic Orban.

Citește Și CCR dă dreptate PSD în războiul cu Guvernul: Asumarea pe legile Justiţiei, neconstituţională

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. CCR a admis şi sesizarea PSD asupra proiectului referitor la Institutul Naţional al Magistraturii, pentru care Guvernul Orban şi-a asumat, de asemenea, răspunderea.

Parlamentul s-a reunit, miercuri, în şedinţă comună, în sesiune extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Social-democraţii au anunţat că depun moţiune.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Dan Barna CCR
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close