Antena 3 CNN Politică Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat, după respingerea unui proiect privind dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală

Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat, după respingerea unui proiect privind dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală

Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat, după respingerea unui proiect privind dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală
25 Iun 2012   •   16:40
UPDATE 19.00 - Plenul Senatului a retrimis, luni, la Comisia de buget, proiectul de modificare a Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede mărirea pedepsele pentru anumite infracţiuni, proiect din cauza căruia senatorul PC Dan Voiculescu şi-a anunţat demisia din Senat.

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, şi-a anunţat, luni, demisia din Senat. Demisia senatorului vine ca urmare a respingerii unui proiect privind dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală, în ultima întâlnire a Comisiei de buget-finanţe.

"Motivul pentru care mi-am dat demisia din Senat este legat de faptul că, la ultima întâlnire a Comisiei de buget-finanţe s-a respins propunerea de lege prin care solicitam dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală. Într-un Parlament în care Comisia de buget, cea care veghează la bugetul României, dă un aviz negativ unui astfel de proiect de lege este pentru mine un lucru de neînţeles. Îmi pare rău şi pentru acest motiv îmi dau demisia. Vă urez succes în continuare" a declarat preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu în plen.

Dan Voiculescu împreună cu senatorii Ioan Ghişe (PNL), Vasile Nistor (PC), Şerban Rădulescu (PC) au iniţiat acest proiect de modificare a Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care mărea pedepsele pentru anumite infracţiuni.
   
Proiectul a fost respins de comisiile Senatului şi se află pe ordinea de zi a acestui for legislativ, care este prima cameră sesizată.


Potrivit textului de lege, contribuabilii care nu ar fi refăcut, cu intenţie sau din culpă, documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris pe documentul de control, ar fi riscat închisoare de la şase luni la cinci ani, fapta constituind infracţiune, informează Agerpres.
   
De asemenea, s-ar fi pedepsit cu închisoare de la un an la şase ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie.
   
O altă prevedere a legii amintite viza pedepsirea cu închisoare de la un an la şase  ani împiedicarea, sub orice formă, a organelor competente de a intra, în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale sau vamale.
   
Aceeaşi sancţiune ar fi riscat-o şi cei care comiteau infracţiunea de reţinere sau nevărsare, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozitele sau contribuţiile.
   
Iniţiatorii propunerii de lege ar fi dorit ca, în cazul în care s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia să se majoreze cu cinci ani. În situaţia în care prejudiciul ar fi fost mai mare de 500.000 euro, atunci iniţiatorii propuneau ca limitele amintite să fie majorate cu şapte ani.



×
Subiecte în articol: evaziune fiscala Senat
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close