Antena 3 CNN Politică DNA: Cristian David, urmărit penal pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii

DNA: Cristian David, urmărit penal pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii

DNA: Cristian David, urmărit penal pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii
Sursa foto: Foto: Agerpres
05 Mar 2014   •   16:27

Fostul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, este urmărit penal pentru abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii, informează un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).


"Ca urmare a îndeplinirii procedurilor legale prevăzute de art. 109 din Constituţia României, art.12 şi art.19 din Legea 115/1999 privind Responsabilitatea ministerială, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de David Cristian,  la data faptelor având funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii", se arată în comunicatul DNA.

Procurorii i-au prezentat lui David, miercuri, acuzaţiile şi calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedură Penală.
  
Fostul ministru a declarat, la ieşirea de la DNA, că dosarul care îl vizează este o confuzie regretabilă, care trebuie lămurită cât mai repede, precizând că va aduce toate documentele care îi vor fi cerute de anchetatori.
    
"Aşa cum am precizat de la bun început, am toată disponibilitatea de a pune la dispoziţia procurorilor DNA toate datele, informaţiile şi precizările necesare să clarifice această situaţie. Eu socotesc că este o confuzie regretabilă, care trebuie lămurită cât mai repede. Acest lucru sper să-l fac cât de curând. Este tot ceea ce pot declara în această fază", a spus Cristian David.
    
În 27 februarie, preşedintele Traian Băsescu i-a transmis ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală pentru Cristian David, înştiinţând în acest sens şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
    
Referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în vederea formulării cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Cristian David a fost trimis preşedintelui Traian Băsescu în 26 februarie, de procurorul general Tiberiu Niţu.
    
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la preşedinte pentru urmărirea penală a fostului ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, pentru abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii, care ar fi fost făcute pentru a justifica 60.000 de euro.
    
Potrivit referatului procurorilor, pentru a justifica, în declaraţia de avere depusă la 14 iunie 2013, intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David a consemnat în fals, la rubrica "venituri din alte surse", primirea a 60.000 de euro, cu titlu de "restituire împrumut", de la mama sa.
    
Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada premergătoare încheierii actul de vânzare-cumpărare aparent, Cristian David "a fost profund preocupat" de necesitatea încheierii unui antecontract de vânzare-cumpărare între mama sa şi o altă persoană, întrucât nu deţinea un act licit pentru suma de 60.000 euro pe care trebuia să o menţioneze în declaraţia sa de avere.
    
În 26 februarie, Cristian David şi-a dat demisia din funcţia de ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, alături de ceilalţi miniştri liberali din Guvern.

×
Subiecte în articol: Cristian David DNA fals in declaratii
Parteneri
Modificări pentru românii care primesc bonuri de masă
x close