Antena 3 CNN Politică Europarlamentarul Maria Grapini, scrisoare către Ministrul Energiei: 'De ce nu ați acționat la timp?'

Europarlamentarul Maria Grapini, scrisoare către Ministrul Energiei: 'De ce nu ați acționat la timp?'

Europarlamentarul Maria Grapini a transmis o scrisoare ministrului Energiei, Virgil Popescu, prin care i-a cerut răspunsuri cu privire la cele aproximativ 400 de fabrici din România care ar putea produce echipamente de protecție necesare spitalelor.

Europarlamentarul Maria Grapini, scrisoare către Ministrul Energiei: 'De ce nu ați acționat la timp?'
05 Apr 2020   •   21:15

"Stimate domnule Ministru,

În calitate de europarlamentar român, Vice-președinte al Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului din cadrul Parlamentului European, dar și în calitate de inginer textilist, industriaș timp de 25 de ani în domeniu, privesc îngrozită cum decimați industria textilă.

După ce nu ați acționat la timp în mobilizarea capacităților românești producătoare de confecții, în producția de măști și echipamente, acum, după ce companiile singure au început să-și orienteze producția pentru a avea mai repede și la timp materialele de protecție, le puneți bețe în roate la autorizarea produselor.

Domnule Ministru, vă informez, deși ar fi trebuit să știți că există standard unitar pentru măști la nivelul UE. Era simplu să-l luați și să autorizați produsele în regim de urgență, nu să dureze luni de zile.

Săptămâna trecută, la ședința Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului a Parlamentului European, domnul Comisar pentru Piața Internă a spus clar că statele membre trebuie să lanseze urgent programe de pornire a industriei și să facă strategii fiscale noi, corespunzătoare crizei.

V-am trimis o scrisoare în care v-am solicitat să retrageți dreptul Camerelor de Comerț de a cere taxa de 500 de euro, firmelor pentru certificate de forță majoră, necesare acelor firme care au contracte de închiriere și nu ați răspuns! I-am trimis în 12 martie o scrisoare ce conținea un pachet de masuri economice, domnului Prim-ministru și nu a răspuns! Am transmis public propunerea să importați centralizat materia primă pentru măști, halate, lenjerii de pat, prosoape etc, necesare spitalelor și să o repartizați capacităților românești-avem circa 400 de fabrici cu aproximativ 4500 de angajați care produc echipamente de protecție în România, pentru a scurta timpul de aprovizionare a spitalelor, dar și pentru a salva firmele românești.

De asemenea, vă rog, să-mi răspundeți, dacă firmele românești ce pot produce biocide au fost autorizate, având în vedere cantitatea uriașă de care este nevoie în acest moment în spitalele din România? În contextul acestei crize este necesar ca și producătorilor români de biocide să li se faciliteze în regim de urgență, autorizarea de punere pe piață a produselor dezinfectante fabricate în România.

Domnule Ministru, vă solicit să comunicați și să-mi răspundeți public la următoarele întrebări:

1) Câte firme au primit autorizații pentru producția de măști?

2) Ce cantitate de măști ați achiziționat centralizat și câte ați distribuit în spitale?

3) Veți organiza achiziția centralizată de țesături necesare echipamentelor medicale?

Este stare de necesitate în România, dar asta nu vă permite să sabotați industria românească.

Am primit sesizări de la asociații de profil, firme, întreprinzători. Dacă lucrurile nu reflectă realitatea, vă rog să prezentați situația exactă a lucrurilor pe care vi le-am cerut!

Trimit atașat acestei scrisori, domnule ministru, adresa care v-a fost transmisă de către Federația Română de Design Vestimentar și Accesorii prin care aceasta își arată disponibilitatea  de  a produce toate tipurile de echipamente necesare, în cazul în care veți putea facilita importul de materie primă.

Aștept în timpul cel mai scurt, un răspuns în scris și unul public. Cu respect, Europarlamentar MARIA GRAPINI", se arată în scrisoare.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close