Antena 3 CNN Politică Strategia lui Florin Cîțu, care dă peste cap moțiunea PSD. Gest neașteptat cu o zi înaintea votului

Strategia lui Florin Cîțu, care dă peste cap moțiunea PSD. Gest neașteptat cu o zi înaintea votului

Florin Cîţu ar putea pune în aplicare, luni, planul care lasă în off-side contestatarii.

Strategia lui Florin Cîțu, care dă peste cap moțiunea PSD. Gest neașteptat cu o zi înaintea votului
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    30 Sep 2021   •   10:56

Potrivit surselor, una dintre strategiile premierului este să îşi dea demisia din funcție, ca să nu mai poată fi revocat prin moțiune de cenzură.

Astfel, președintele Klaus Iohannis îl va putea nominaliza prim-ministru la formarea viitorului Guvern.

Strategia va fi pusă în aplicare, spun aceleași surse, doar dacă Florin Cîţu nu va reuși să își asigure suficiente voturi astfel încât moțiunea să nu treacă. 

Cu alte cuvinte, Florin Cîțu și-ar putea demisia cu o zi înainte de votul moțiunii de cenzură. Însă, până atunci, echipele de negociere din Partidul Național Liberal negociază cu celelalte formațiuni politice, inclusiv cu parlamentarii PNL. Și asta pentru că încă există parlamentari care îl susțin pe Ludovic Orban și ar putea vota moțiunea de cenzură depusă de PSD, deși surse liberale susțin că niciun liberal nu va intra în plen nici la citirea moțiunii, nici la votul acesteia.

Liberalii care vor participa la moțiune, vor fi excluși din partid

Sursele citate spun că premierul Florin Cîțu, actualul președinte al Partidului Național Liberal, i-a amenințat pe liberali că, oricare dintre ei va intra în plen sau va vota moțiunea, va fi exclus din partid. 

Din echipele de negociere fac parte, în acest moment, Alina Gorghiu, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gabriel Andronache, dar și Daniel Fenechiu și Nicolae Ciucă. 

Toți aceștia au început discuțiile încă de aseară. Cîțu își dorește să fie lipsa de cvorum la votul pe moțiune, dar acest lucru este imposibil, așa că se merge si pe varianta susținerii unui Guvern minoritar de către PSD. Totuși, premierul nu vrea să cedeze social democraților nicio funcție și  încă mai speră ca USR să revină la guvernare. Însă USR susține, în continuare, că va reveni la guvernare doar în cazul în care Florin Cîțu nu va mai fi premier. 

”Nu pot să dezvălui strategia, dar vă spun că vom face tot ce ține de noi pentru a continua această guvernare!”

”Nu pot să dezvălui strategia, dar vă spun că vom face tot ce ține de noi pentru a continua această guvernare. În Parlamentul României există o alianță USR - AUR - PSD despre care am vorbit. Și nimeni nu m-a crezut. Dar eu v-am spus că există această alianță. Pentru votanții USR cred că este clar unde era USR întotdeauna, lângă PSD și lângă AUR. Această alianță s-a format în Parlamentul României și vom avea o moțiune luni. Vom vedea dacă vor merge până la capăt și dacă chiar vor vota o moțiune a PSD. 

Până la urmă se vede că, pentru unele partide, interesul românilor nu este așa de important, sau nu este important să stau lângă PSD sau lângă AUR. Deși împreună am fost în stradă împotriva a ceea ce au făcut cei de la PSD în România”, a declarat Florin Cîțu. 

PSD și AUR nu au fost contactați pentru negocieri

De cealaltă parte, George Simion a explicat că parlamentarii AUR nu au fost contactați pentru negocieri.

”Nu sunt manevre de culise cu șefii partidelor politice, nu cu parlamentari. Cât pot cumpăra? 5-10 parlamentari? Eu am înțeles că așa a ajuns domnul Cîțu șef la PNL, cumpărând la bucată voturi. Dar în Parlament va fi mai greu”, spune George Simion. 

”Noi nu facem blaturi si nu suntem de vânzare”, adaugă el. 

Şi PSD spune că nu au fost discuții între parlamentarii social democrați și Florin Cîţu.

 

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu demisie Klaus Iohannis
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close