Antena 3 CNN Politică Funeriu, urecheat de Andronescu: Nu mai abordaţi realităţile din Educaţie ca un politician

Funeriu, urecheat de Andronescu: Nu mai abordaţi realităţile din Educaţie ca un politician

Funeriu, urecheat de Andronescu: Nu mai abordaţi realităţile din Educaţie ca un politician
Sursa foto: Ecaterina Andronescu
07 Apr 2010   •   18:08

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu a fost ?urecheat? miercuri, de fosta deţinătoare a acestui portofoliu ministerial, Ecaterina Andronescu pentru modul în care se raportează la sistemul de educaţie. În timpul dezbaterilor pe marginea moţiunii simple iniţiate de liberali, senatorul PSD i-a reproşat ministrului că abordează domeniul pur politic, fără a ţine cont de realităţile sistemului.

Andronescu i-a comunicat lui Funeriu că "are toate şansele" să devină "un politician de vârf", pentru că abordarea sa nu porneşte de la realităţile sistemului. Andronescu a spus că educaţia se află în impas nu pentru că s-ar face risipă de resurse, ci pentru că în ţară există prea multă nepăsare.

Fostul ministru PSD al Educaţiei i-a reproşat actualului ministru PDL că a acceptat prea uşor bugetul pe 2010, în care, pentru învăţământ, s-a dublat finanţarea din venituri proprii, ţintă care nu va putea fi atinsă niciodată.
"Calculaţi cât este finanţarea reală pentru anul acesta pentru învăţământ. (...) Nu avem ce rispi, pentru că sărăcia nu poate fi risipită, iar bugetul alocat educaţiei este mult subfinanţat", i-a atrs atenţia Andronescu.
Senatorul PSD i-a recomandat lui Funeriu să deblocheze posturile din învăţământ de la 1 octombrie.
"Atunci când v-aţi prezentat la comisiile reunite de învăţământ din Parlament, eu v-am acordat votul meu, care nu a fost un vot politic, ci unul de solidaritate pentru cel care, vremelnic, se aşează pe scaunul mult prea cutremurat al lui Spiru Haret.(...) De aceea, domnule ministru, nu am să înţeleg niciodată abordările dumneavoastră politice. Ar trebui să abordaţi educaţia de pe acel scaun al lui Spiru Haret, ca slujitor al acestui sistem, să vă consideraţi parte a acestui sistem", a reamintit Andronescu.
Fostul ministru al Educaţiei a criticat şi unele propuneri ale proiectului noii legi a educaţiei: regândirea ciclurilor învăţământului preuniversitar, eliminarea titularizării, acordarea de "puteri discreţionare" directorilor de şcoli şi "lichidarea" autonomiei universitare.
"Mi-ar fi plăcut (...) să vă spun aceste lucruri într-o discuţie personală, dacă m-aţi fi invitat, în ultimele trei luni, la o discuţie. (..) M-a surprins, domnule ministru, că, la câteva ore de la preluarea mandatului, aţi emis o ordonanţă de urgenţă în care s-au diminuat cu 15.000 posturile din învăţământ. Mi-ar fi plăcut să aveţi puţină răbdare, să vorbiţi cu cei din minister, se puteau eficientiza cheltuielile şi fără această Ordonanţă. (...) Mi-ar plăcea, domnule ministru, să nu vă asociaţi cu cei care decredibilizează educaţia. (...) Sper ca această moţiune, care nu v-a cerut demisia, vă va da gândurile bune de a dialoga cu toţi cei care slujesc cu bună-credinţă sistemul de învăţământ", a mai declarat Andronescu.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close