Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea anunţă ajutoare pentru familii: 3000 de euro pentru fertilizarea in vitro

Gabriela Firea anunţă ajutoare pentru familii: 3000 de euro pentru fertilizarea in vitro

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a anunţat, astăzi, noi ajutoare pentru familiile din România, respecitv decontarea unei sume de până la 3.000 de euro pentru fertilizarea in vitro.

Gabriela Firea anunţă ajutoare pentru familii: 3000 de euro pentru fertilizarea in vitro
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Cojoianu    |    15 Noi 2022   •   14:49

Valoarea decontată de stat este de 15.000 de lei (aproximativ trei mii de euro), iar sprijinul se oferă inclusiv dacă procedura de fertilizare se realizează la clinici private.

"Foarte multe întrebări chiar şi sugestii pentru că normele e aplicare sunt publicate pe site-ul ministerului Familiei. Vă îndemn să intraţi cei care nu aţi făcut-o deja să citiţi şi să ne transmiteţi comentariile sau completările dumneavoastră. Sunt de un real folos şi de aceea pot să anunţ câteva dintre modificările pe care le-am realizat, chiar având în vedere ceea ce ne-aţi transmis dumneavoastră.

Aşadar acest program de decontarea procedurilor de fertilitate care pot fi realizate în spitale de stat sau în clinici private, în valoare de 3000 de euro, aşadar pot depune dosare persoane, deci femeile între 30 şi 45 de ani. De asemenea, se pot deconta trei proceduri pe an. Aş vrea să fac câteva clarificări la întrebările la care ne-aţi adresat. În primul rând, când se pot depune dosarele pentru a se deconta aceaste proceduri, săptămâna viitoare, împreună cu domnul Marius Budăi, ministrul muncii, vom semna acest document foarte important pe care îl vom anunţa public şi în momentul în care documentul va fi publicat deja în monitorul oficial în acea secundă eu vă voi anunţa şi vă voi puteţi să transmiteţi deja solicitările de decontare.

Precizez faptul că unii dintre dumneavoastră ne-aţi transmis deja dosarele crezând că după aprobarea în Guvern şi după publicarea regulamentului puteţi să faceţi acest demers, dar aşa cum ştiţi şi dumneavoastră orice document devine oficial şi se aplică în momentul în care este publicat în monitorul oficial. Voi transmite cu sprijinul mass-media şi prin toate mijloacele de informare în masă momentul clar în care puteţi să transmiteţi dosarele pentru decontarea procedurilor de fertilitate. Vor fi două vouchere primul în valoare de 5000 de lei pentru tratament deci pentru medicamentele necesare acestei proceduri pentru creşterea natalităţii şi încă un voucher de 10.000 de lei care va însemna decontarea procedurilor medicale inclusiv embrio transferul. Mi-aţi adresat de asemenea întrebarea sau solicitarea dacă pot fi folosite în cadrul acestui program ovocite donate sau dacă poate fi prezervat materialul genetic de la bărbaţi. Noi decontăm embrio transferul, deci întreaga procedură, prin urmare nu ăunem astfel de condiţii. Medicul dumnevoastră specialist cu siguranţă vă va informa şi vă va îndruma cu privire la toate aceste proceduri. Aţi mai întrebat deasemenea dacă spre exemplu cei care sunt asiguraţi prin alte tipuri de asigurări decât prin calitatea de angajat prin Casa Naţională a asigurărilor de sănătate dacă sunt admise dosarele. Răspunsul este da, pot fi şi alte tipuri de asigurări în sensul că pot fi persoane care nu au calitatea de angajat, dar obţin venituri din alte surse legale şi oficiale fireşte deci vor fi luate, de asemenea, în considerare'', a susţinut ministrul.

Gabriela Firea a oferit detaliile de contact la care se pot transmite dosarele pentru programul în vitro.

"Cel mai important mi se pare momentul în care puteţi să depuneţi dosarul. Am scurtat şi termenul de analizare a acestora, de la 30 de zile la 20 de zile tocmai pentru a scurta procedura, a reduce birocraţia şi într-un timp cât mai scurt să avem şi primele decontăriîn acest program cuprins în pachetul petru România care a fost susţinut şi adoptat atât în gurvern, susţinut de premier sau susţinut de preşedintele Camerei deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu şi care iată prezintă deja interes pentru că aşa cum spuneam am primit foarte multe întrebări şi solicitări. În continuare puteţi să transmiteţi întrebările dumneavoastră, iar de săptămâna vitoare în câteva zile, chiar şi depunerea dosarului pe site-ul Minsterului Familiei la adresa: [email protected]. Atât eu cât şi colegii din ministerul familiei vă stăm la dispoziţie pentru a răspunde tuturor întrebărilor şi m-aş bucura foarte mult ca acest program care a fost lansat la Bucureşti pe vremea când eram primar şi în urma căruia s-au născut peste 500 de copii în capitala României să fie extins la nivel naţional şi să aflăm că s-au născut nu sute ci mii de copiii în România în urma acestui program guvernamental", a declarat Gabriela Firea în direct la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close