Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea: ”Vești bune pentru părinții copiilor care au probleme majore de sănătate!”

Gabriela Firea: ”Vești bune pentru părinții copiilor care au probleme majore de sănătate!”

Gabriela Firea, ministrul Familiei, anunță vești bune pentru părinții copiilor cu probleme grave de sănătate. Concret, părinții copiilor cu afecțiuni grave ”nu mai sunt nevoiți să mai meargă în fața comisiei pentru protecția copilului, pentru a obține un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav”.

Gabriela Firea: ”Vești bune pentru părinții copiilor care au probleme majore de sănătate!”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    05 Iul 2022   •   10:40

”Venim cu vești bune pentru părinții copiilor care au probleme majore de sănătate!

Aceștia vor scăpa de drumurile repetate – și, de cele mai multe ori, dificile și obositoare - în fața comisiilor care stabilesc încadrarea în grad de handicap grav, pentru că, pentru multe dintre aceste afecțiuni, valabilitatea certificatelor de handicap se prelungește până la 18 ani.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sănătății au inițiat un Ordin comun care stabilește normele de aplicare și criteriile speciale în aceste cazuri.

Concret, în cazul în care unui copil cu dizabilități îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, adică doi ani, autoritățile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. Până acum, demersul de obținere a acestor certificate trebuia reluat de părinți din doi în doi ani, ceea ce știm că le crea reale probleme acestora.

De acum încolo, părinții copiilor cu afecțiuni grave - precum boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale, tulburări cronice de metabolism și nutriție, amputații congenitale sau dobândite ale membrelor, boli ale structurii pielii, afecțiuni onologice în perioada de urmărire posterapeutică - nu mai sunt nevoiți să mai meargă în fața comisiei pentru protecția copilului, pentru a obține un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav.

Decizia comisiei de a emite un certificat de încadrare în grad de handicap grav valabil până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani se bazează acum pe o serie de criterii biopsihosociale, toate incluse în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Familiei.

Suntem alături atât de toți copiii încercați de viață cât și de părinții lor și sperăm ca, odată cu apariția cadrului legal pentru aplicarea acestor prevederi, să reușim să eliminăm măcar această grijă a lor și stresul mersului la aceste evaluări, care, în astfel de cazuri, erau complet inutile”, a transmis Gabriela Firea într-o postare pe Facebook.

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close