Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea, ministrul Familiei: "1,3 milioane de copii din România sunt afectaţi de sărăcie sau excluziune socială"

Gabriela Firea, ministrul Familiei: "1,3 milioane de copii din România sunt afectaţi de sărăcie sau excluziune socială"

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a anunţat, astăzi, într-o postare pe Facebook, că statisticile arată că 1,3 milioane de copii români sunt afectaţi de sărăcie şi excluziune socială.

Gabriela Firea, ministrul Familiei: "1,3 milioane de copii din România sunt afectaţi de sărăcie sau excluziune socială"
Sursa foto: Facebook | Gabriela Firea
de Georgiana Adam    |    29 Apr 2022   •   10:07

"Unul din trei copii din tara noastrā este afectat de sărăcie sau excluziune socială. Statisticile vorbesc de 1,3 milioane de copii. Nepermis de mulți!

Lucrăm intens, în această perioadă, la un plan de acțiune care să transpună în practică recomandarea Comisiei Europene privind instituirea “Garanției pentru Copii”.

Aceasta va contribui în mod semnificativ la sprijinirea celor mai vulnerabili dintre copii, prin oferirea de servicii de educație timpurie și îngrijire, prin oferirea unei mese sănătoase în cadrul școlii, a unor servicii de sănătate sau prin asigurarea unor condiții de locuire adecvate.

Copiii au fost mereu în centrul preocupărilor mele, cu atât mai mult dacă vorbim despre cei care provin din medii defavorizate, care n-au acces la o educație, ai căror părinți n-au nici măcar resursele minime pentru traiul de zi cu zi.

“Garanția pentru copii” este una dintre măsurile concrete, menite să asigure un cadru unitar, la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale și garantarea accesului copiilor aflați în situații de vulnerabilitate la o serie de servicii de bază fundamentale: educație timpurie, sănătate, locuire, alimentație.

De altfel, prevederile ”Garanției pentru Copii” au fost unele dintre elementele cheie care au stat la baza stabilirii priorităților naționale din domeniul protecției și promovării drepturilor copilului, incluse în noul proiect al Strategiei Naționale privind drepturile copilului, pentru perioada 2022-2027.

Pentru România, o veritabilă reușită în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului este finalizarea procesului de dezinstituționalizare a copiilor aflați în marile centre de plasament.

În prezent se află în curs de închidere ultimele instituții, copiii din ele au fost găzduiți în case de tip familial sau reintegrați în familia naturală sau extinsă.

Unii dintre ei au fost adoptați și merită să remarcăm faptul că, anul trecut, pentru prima dată după mult timp, numărul adopțiilor naționale a crescut semnificativ.

Măsurile și acțiunile care vor fi întreprinse în România, în vederea prevenirii și combaterii sărăciei în rândul copiilor și creșterii gradului de accesare de către aceștia a serviciilor de bază vor fi în strânsă legătură cu unul dintre obiectivele sociale majore ale Uniunii Europene care urmărește ieșirea din sărăcie sau excluziune socială a 15 milioane de persoane până în anul 2030, dintre care 5 milioane de copii.

Ca ministru al Familiei sunt coordonatorul național al programului “Garanția pentru copii” și mi se pare esential ca, alături de reprezentanții tuturor celorlalte autorități implicate în elaborarea acestui plan național de acțiune, să găsim soluții concrete și realiste, care pot face diferența în viața a peste un million de copii români.

Planul național de acțiune va fi, de asemenea, adaptat la contextul actul, generat de conflictul armat din Ucraina.

Astfel, un capitol aparte al documentului va fi dedicat măsurilor pe care le luăm pentru a veni în sprijinul copiilor ucraineni care ajung în România", a scris Gabriela Firea în postarea de pe Facebook.

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close