Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea: ”Tarifele la energie au explodat! Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați, pentru că nu-și pot plăti facturile”

Gabriela Firea: ”Tarifele la energie au explodat! Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați, pentru că nu-și pot plăti facturile”

Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați pentru că nu-și pot plăti facturile la energie, spune Gabriela Firea. Ea cere plafonarea prețului la energie.

Gabriela Firea: ”Tarifele la energie au explodat! Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați, pentru că nu-și pot plăti facturile”
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    28 Iul 2021   •   14:52

”Lovitură pentru bugetul majorității familiilor! Îmi pare rău să spun dar s-a dovedit că am avut dreptate când a spus că liberalizarea pieței de energie nu trebuie să se facă fără mecanisme de protecție pentru consumatorii vulnerabili. În urma liberalizării, tarifele nu au scăzut așa cum promitea guvernul, ci au explodat de-a dreptul. Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați, pentru că nu-și pot plăti facturile.

De asemenea, evoluția explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie, justifică din plin convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgență măsurile de protecție pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a prețului la energie.

Sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovada a incompetenței actualilor guvernanți, care au promis o liberalizare a pieței fără impact major asupra facturilor romanilor.

Liberalii uită cum au abrogat în Parlament înghețarea prețului la energie electrică și au vândut oamenilor iluzia unor facturi mai mici. Iată acum cât de mici sunt!

Când a fost la guvernare, PSD a plafonat prețul, TOCMAI pentru că toate datele arătau că nu există o concurență reală.

Ce nu spun guvernanții este faptul că există soluție legală prin care - pentru maximum 3 ani -, prețurile pot fi din nou plafonate!

 Art. 4 din LEGEA nr. 21 din 10 aprilie 1996 A CONCURENŢEI:

(3)”Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

(4)Intervenția Guvernului în situațiile prevăzute la alin. (2) şi (3) se face cu avizul Consiliului Concurenței.”

Este important să se intervină acum pentru protejarea consumatorilor vulnerabili astfel încât aceștia să nu acumuleze restanțe uriașe sau chiar să fie debranșați până la venirea anotimpului rece”, scrie Gabriela Firea pe o rețea socială. 

Lovitură pentru bugetul majorității familiilor! Îmi pare rău să spun dar s-a dovedit că am avut dreptate când a spus că...

Publicată de Gabriela Firea pe Marţi, 27 iulie 2021

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea
Parteneri
Buletinele cu cip, gratuite. Cum beneficiază românii de ele şi care sunt noile schimbări la cărțile electronice de identitate
x close