Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea: ”Viitorul românilor este în pericol! Majoritatea PNL și USR-PLUS continuă să blocheze aceste proiecte!”

Gabriela Firea: ”Viitorul românilor este în pericol! Majoritatea PNL și USR-PLUS continuă să blocheze aceste proiecte!”

Gabriela Firea a anunțat, pe o rețea socială, că PSD depune astăzi un proiect de lege ”pentru sprijinirea familiilor cu copii, pentru că este important să arătăm părinților și tinerilor care vor să-și întemeieze o familie că suntem alături de ei”.

Gabriela Firea: ”Viitorul românilor este în pericol! Majoritatea PNL și USR-PLUS continuă să blocheze aceste proiecte!”
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    17 Iun 2021   •   14:22

”Viitorul românilor este în pericol! Am spus de nenumărate ori și eu, și colegii mei, că în România se nasc din ce în ce mai puțini copii. Guvernarea de dreapta a demonstrat chiar și în aceste zile că nu-i pasă de viitorul României. Consider că Parlamentul este principala tribună si instituție democratică prin care se pot prioritiza problemele românilor, dacă Guvernul nu a făcut-o prin legea bugetului de stat.

De aceea, parlamentarii Partidului Social Democrat depun astăzi un proiect de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii, pentru că este important să arătăm părinților și tinerilor care vor să-și întemeieze o familie că suntem alături de ei.

Este doar primul pas. PSD lucrează în prezent la un proiect mai amplu, la un Program național de stimulare a natalității, adică un pachet de legi care să intervină în mai multe domenii în susținerea familiilor cu copii.

Proiectul prezentat astăzi include 3 măsuri dedicate, în principal, pe susținerea familiilor cu venituri reduse:

1. Acordarea de urgență a alocației de stat pentru copii la nivelul prevăzut de Ordonanța de urgență nr. 9/2019, respectiv de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani.

2. Creșterea deducerilor acordate salariaților care au copii, îndeosebi pentru lucrătorii cu salarii mici și medii, de până la 5000 de lei net. Prin această măsură se asigură creșteri de salarii nete pentru 85% din salariați. Măsura reduce inechitățile salariale și riscul de sărăcie în rândul familiilor cu mulți copii.

3. Acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat, în creșe și grădinițe. Se propune acordarea unui stimulent educațional sub formă de tichete sociale în valoare de 1000 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 0 – 3 ani și de 1500 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani.

Am demonstrat că aceste lucruri sunt posibile, prin proiecte pe care le-am inițiat, în premieră în România, în mandatul de Primar General.

E vorba despre proiectele FIV 1 și 2, dedicate familiilor care își doreau copii, stimulentele acordate gravidelor pentru verificarea stării de sănătate, nou-născuților, familiilor monoparentale sau cele pentru rechizitele școlare.

Acum, împreună cu colegii mei, dimensionăm aceste proiecte la nivel național si dăm posibilitatea comunităților locale să le aplice.

În unele orașe se acordă deja, după proiectul realizat la București, sprijin pentru familiile cu probleme de fertilitate sau un sprijin financiar la nașterea copilului.

Este adevărat că la București se înregistrează întârzieri mari la plățile pentru proiectele sociale, DGASMB și ASSMB nu au primit alocările bugetare necesare pentru a acoperi cererile deja depuse. Dacă proiectele nu sunt bugetate, ele nu se pot derula.

Majoritatea PNL și USR-PLUS continuă să blocheze aceste proiecte, așa cum o făcea mereu în mandatul meu, când reprezentanții acestor partide au votat mereu împotriva acestor proiecte, pe care le considerau populiste. Un singur exemplu: prin programele FIV 1 și FIV 2 în București s-au născut 665 de copii, sunt 400 de sarcini in evoluție și alte 265 de beneficiare care vor începe tratamentele. Putem caracteriza aceste cifre ca fiind populiste?

Fac apel public la toți parlamentarii, dacă nu vor să semneze alături de noi, ca inițiatori, acest proiect, măcar să îl voteze. Este atât de simplu: în joc este viitorul nostru, al tuturor”, scrie Gabriela Firea pe o rețea socială. 

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea
Parteneri
Oraşul din România cu cele mai mici facturi la energie. Secretul preţurilor mici la încălzire
x close